Komedi med eftertanke

Textstorlek:

Var kommer du ifrån? Vem är du? Skulle du vara någon annan om du var född någon annanstans? Det är centrala frågor i komedin ”Jag kommer härifrån” som Scenkonst Sörmland turnerar med i länets bygdegårdar.

Manusförfattaren Anders Duus från Strängnäs vänder och vrider på hemstadens och uppväxtens betydelse för personligheten och sättet att tackla livet.

Han sätter fingret på något aktuellt. Unga flyttar från landet till stan, från små städer till stora och andra kommer hit och ska försöka rota sig, men går det att tvätta bort ränderna eller är man för alltid präglad av sin uppväxt.

”Jag kommer härifrån” är en roligt historia med många bottnar som handlar om ursprung och tillhörighet.

Huvudpersonen Jenny (Sofi Helleday) har lämnat sin hembygd för storstadslivet där hon försöker vara lika hipp och rätt som hennes pojkvän och hans kompisar. Det går sådär. Hon känner sig otillräcklig och vilsen.

Hon är 35 år och blir dumpad av pojkvännen, då skyller hon det på sin uppväxt. Hon åker tillbaka för att göra upp med det förflutna men istället möter hon gamla oförrätter och missuppfattningar. Sofi Helleday är träffsäker i rollen som bitter återvändare till en stad hon inte vill kännas vid.

Jeff Lindström gör hipsterpojkvännen Gustav och klasskamraten Goran. Gustav som tror sig vara så unik och intellektuell, medan Goran är en trevlig prick som sköter sofforna i Engelska Parken. Med små medel byter Jeff Lindström karaktär och han gör det mycket bra.

Barbro av Ingela Schale Berghagen, är den äldre vardagsrasistiska småstadskvinnan som döljer sin egen katastrof genom att mala på om oväsentligheter och ställa plumpa frågor, medan unga Julia är skön i sin nonchalanta och dryga inställning till dem allihop.

Den levande musiken ger föreställningen en extra dimension och förstärker berättelsen och stämningen. Det börjar med feststämning till Drottningholmsmusiken och passerar många känslostämningar innan föreställningen avslutas till melankoliska, Bosnien-inspirerad musik.

Föreställningen turnerar i länets bygdegårdar så passa på att se den. Det är en komedi med svart botten. Det är roligt, tankeväckande och det är lätt att känna igen sig, kanske i alla karaktärer.