Hipsterodlaren vill göra allt från grunden

Textstorlek:

– Första året gick det riktigt dåligt, säger Tobias Andersson, som odlar grönsaker utanför Björnlunda.
Han har utbildning och entusiasm.

Och han hade planerat, grävt, gödslat, täckt och vattnat – ändå blev det skit.

– Jag blev deprimerad och bröt ihop. Sedan läste jag att det var bra med misslyckanden och försökte tänka att jag lärde mig nåt, säger Tobias.

Det är två år sedan han grävde 18 stycken fem meter långa odlingsbäddar som han sådde och planterade efter konstens alla regler.

– Jag hade världens bild av hur det skulle se ut, med potatis, grönsaker och kål och en massa blommor mellan bäddarna. Snyggt, lite romantiskt. Men det slutade med att jag i princip fick ut lite potatis.

Han är den senaste gröna vågenodlare. Hipstern som helst vill göra allt från grunden, inspirerad till exempel av den danska tv-bonden Frank i Hundra procent bonde, eller Bonderöven som serien heter på danska.

Men det är inte enbart trendriktigt utan Tobias berättar att han alltid gillat att odla.

När han var liten hängde han med morfar och farfar som odlade och senare har han utbildat sig inom trädgård och hantverk på Vårdingeby folkhögskola.

– Efter misslyckandet 2016 bestämde jag mig för att ha en lite lättare attityd. Jag tänker inte låta ett misslyckande dra ner mig på samma sätt igen.

Han säger att han det är självförsörjningstanken, att arbeta nära jorden och odla sin egen mat som är intressant.

– Helst skulle jag också göra mina egna redskap, men jag har ett annat jobb så det är inte realistiskt att hinna med.

Förra sommaren var torr och inte särskilt varm, men för Tobias gick odlingarna mycket bättre.

– Jag måste faktiskt sjunga täckodlingens lov. Jag behövde inte vattna något särskilt.

Tobias jobbar på ett bryggeri i Gnesta. Förra året sådde han korn på ett litet fält för att göra egen öl, från grunden.

– Jag klippte med en sekatör sedan byggde jag en egen slaga som jag låg på knä och bankade loss alla korn med. Det kändes väldigt primitivt men det funkade.

För att sålla agnarna från kornet la han en presenning på marken, gick upp på andra våningen och slängde ner de bankade kornen för att agnarna skulle blåsa bort.

– Det hade inte gjort något om det blåst lite till. Jag har tre kilo nu som jag ska mälta och brygga öl av, och jag tror att jag ska chansa på korn i år igen.

Nu har han anmält sin odling till Tusen Trädgårdar, som är Sveriges största trädgårdsarrangemang. Under en dag, den 1 juli, öppnar tusen trädgårdar över hela landet sina grindar för allmänheten för att sprida inspiration och odlingsglädje.

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sina odlingar.

– Lite nervöst känns det, men folk får väl komma hit och skratta åt mina odlingar om de vill. Jag tycker om att prata om odlandet.