Full rulle på Lokomotivet

Textstorlek:

Indiepop, metal och punk. Det bjöds på blandad kompott när musiktävlingen Livekarusellen besökte Lokomotivet i Eskilstuna.

Innan tävlingen sparkade igång hängde en lätt känsla av nervositet över logerna. Sexmannabandet Norra Promenaden, vars medlemmar kommer från både Norrköping och Vingåker, laddade in i det sista med att nöta stämsång.

– Jag tror det kommer gå bra. Det brukar gå bra när vi är lite nervösa, säger gitarristen Edvin Bergsland.

–  Jag tror vi sticker ut i alla fall. Det är mycket punk och rockband i år, säger trummisen Viktor Nordström.

Bandmedlemmarna i Norra Promenaden beskriver själva sin musik som indiepoprock. De är med i Livekarusellen för att få mer live-erfarenhet, gruppen har bara funnits sedan i vintras. Att vinna är inte det viktigaste.

Under lördagens deltävling på Lokomotivet fanns 15 band med på programmet och dessa representerade genrer som indiepop, indierock, metal, opera, pop, punk och stoner.

Betydligt färre var antalet kvinnliga artister.

– Vi är de enda med kvinnliga kön här – det kan jag säga, säger Malin Anderson, leadsinger i Norra Promenaden.

Bandmedlemmarna upplever att det är få band i Sörmland idag. Det är svårt att hitta medlemmar och att spela live. Antalet spelställen är få.

Men den lilla musikscen som ändå finns är väldigt mansdominerad, tycker Norra Promenaden.

– Många tjejer kanske vill vara med i en tävling som Livekarusellen men vågar inte ta utrymme. Jag hade inte vågat ställa mig själv bland en massa snubbar, säger körsångaren Elvis Granberg

– Men en separat tävling för kvinnor hade inte gett någonting. Jag tror det handlar om att vi måste peppa tjejer mer. Uppmana dem att hålla på med musik. Det är väldigt lätt att ge en gitarr till en ung kille och säga ”gör som Slash”, men var är de kvinnliga förebilderna?

I samband med Livekarusellen arrangerades även danstävlingen Danskarusellen på Lokomotivet. Sammanlagt tävlade tre dansgrupper: Focus Team, Royal Sisters och New Generation Crew.