Första hjälpen på hund

Textstorlek:

– Det är bra att lära sig om vilka olyckor ett husdjur kan råka ut för så har man större mental beredskap och kan agera om olyckan skulle vara framme.Det säger veterinär Anna Fucik. Ett 20-tal hundägare har samlats för att lära sig ”Första hjälpen för hundar och katter.”

– Jag har arbetat i många, många år som veterinär och jag vet hur viktigt det är för djurägare att försöka hålla sig lugna och agera om något händer, säger Anna.

Fyraåriga Greta kommer fram och får agera försökskanin – fast hon är en hund! Anna öppnar vant gapet på Greta och kör ner handen i halsen för att visa hur man kan ”rensa” om hunden har fått något i strupen.

Sedan får deltagarna lära sig ta tempen, känna på hjärtat och försöka ta pulsen på patienten. Greta står snällt stilla och vänder och vrider på sig.

Men till slut tröttnar hon och Anna tar i stället fram en låtsatshund, och då börjar allvaret. Hjärt- och lungräddning.

I takt med BeeGees gamla discohit Staying Alive pumpar Anna på gosedjurshundens hjärta.

– Sedan har vi förstås det här med sommarplågorna, det finns en hel del faror för våra fyrbenta vänner i naturen, säger Anna.

– Algblomningen brukar vara ett allvarligt problem. Min bästa rekommendation är att kontrollera på kommunernas hemsidor och med SMHI innan hunden ska ut och bada eftersom de gärna dricker vattnet och det kan vara livsfarligt.

Hur är det med ormbett och getingar?

– Det är nog den vanligaste frågan jag brukar få. Getingar är inte så farligt men ormbett får man se upp med.

– Vet ni förresten var på kroppen ett ormbett oftast skadar hunden mest, frågar Anna deltagarna.

Svaret är benen. Nos och huvud brukar klara sig bättre. Serum, förklarar Anna, ger man inte så ofta till djur eftersom det är en stor bristvara.

Kursen är slut. Hundägare far hem till sina kära husdjur, kanske lite klokare och mer insatta i vad som är viktigt att tänka på om olyckan skulle vara framme.