Fantasifulla uppfinningar

Textstorlek:

En robot som motverkar mobbing, en app som skickar batterikraft och en hink som ger turfiske. De fantasifulla idéerna svämmade över när det var Snilleblixt-mässa på Komtek i Katrineholm.

– Vi tänkte på fattiga länder som behöver hjälp, säger Karam Abo Shame och visar upp modellen ”Vattenmaskinen” som han tagit fram tillsammans kompisarna Khaled Haj Awad och Mohammed Sayed.

Vattenmaskinen, som går på solenergi, suger åt sig syre och väte via två rör och omvandlar de båda grundämnena till vatten. Trion, som går i klass 6B på Västra skolan i Katrineholm tänker att maskinen främst ska användas i länder där naturen är torr eller länder som är krigsdrabbade.

– Jag har en god känsla. Jag tror vi kan vinna, säger Khaled.

Snilleblixtarna är en metod med syfte att uppmuntra unga elevers intresse för teknik, naturvetenskap, uppfinningar och entreprenörskap.

Eleverna i Katrineholm har fått arbeta med sina egna uppfinningar under våren och förra veckans mässa var en chans att visa upp vad man tänkt ut. Dessutom stod en hel del fina priser på spel, då både Bästa innovation och Bästa design prisades med varsin pokal.

I juryn fanns representanter från kommunen, företagslivet och Oppinova innovatörsförening.

– Vi tittar på hur de har tänkt, innovationen i sig samt hur de presenterar det, säger Magnus Uvnäs, jurymedlem från Oppinova.

– Det är roligt att bara främja deras kreativitet, fyller Bodil Odre i.

Flera av grupperna hade tänkt på miljön och tagit fram produkter som på ett eller annat sätt kan klassas som klimatsmarta. Exempelvis Filippa Martons, Signe Rytters och Wilma Ljungqvist pimpelhink i miljövänlig plast.

– Vi kom på idén när vi hade en pimpeldag i skolan och de som kom på besök hade mycket att bära på. Vi tänkte att vi ville göra det smartare, säger Wilma.

Pimpelhinken går både att sitta på, transportera fisk i samt som förvara sitt pimpelspöt i. ”T”:et som är tejpat på sidan står för, och innebär, turfiske vilket gruppen visade i en mycket välgjord reklamfilm.

– Vi har sagt att vinner vi tävlingen så ska vi utveckla hinken så att den får ett ryggstöd också, säger Wilma.

Vann pris för Bästa innovation gjorde dock Zahraa Alramani, Sundo Bairakdar och Donia Abdul för sin robot Anti Buling. Som namnet antyder har roboten som uppgift att gå emellan om någon börjar slåss eller mobbas.

Roboten filmar incidenten, avstyr bråket och söker sedan upp närmaste lärare. Anti Buling reagerar även på fula ord och kan ge ett rött kort till den som beter sig illa. Slutligen har den en lucka på magen fylld med godis om någon skulle bli ledsen.

Hur kom ni på den här idén?

– Det förekommer mobbing på vår skola, säger Sundos och får medhåll av Donia.

– Vi vet samtidigt att det är svårt för lärarna att stoppa mobbing. Vår robot skulle kunna hjälpa till med det, säger hon.