En kvinnlig utställning

Textstorlek:

– Den är tyst, stark och kvinnlig, säger Eva Gustafsson om den senaste utställningen på Orresta gård i Flen.Det är Christina Lindblom som visar grafik och Leena Moller med figuriner i porslin. En, på många sätt, skör utställning.

Orresta gård, som ligger mitt i Flen, är ett annorlunda besöksmål. Här kan trädgårdsintresserade, renoveringsnördar, konstkännare och fikasugna mötas i en salig blandning.

Och galleriet bjuder ofta på något spännande. Fram till slutet av maj kan vi se Christina Lindbloms grafik och Leena Mollers porslinsfigurer.

Det handlar inte om några små porslinsballerinor utan om 30 till 40 centimeters kaxiga flickor i olika sammanhang. Inspiration fick hon från den unga fotografen Ren Hang som, precis innan han tog sitt liv, visade sina bilder på Fotografiska Museet i Stockholm för ett år sedan. Leena Moller beskriver hans bilder som sensuella, vackra och drömlika.

När Leena skapade figurerna, som visas på Orresta, hade Ren Hang avlidit och Leena upplevde att allt blev ”så tyst” och det var den tysnaden som inspirerade.

Nu ställer hon ut tillsammans med Christina Lindblom.

– Vi kände inte varandra tidigare. Det var Eva Gustafsson, som driver galleriet och Orresta, som förde oss samman och det blev en perfekt match. Såväl i personkemi som i konsten.

– Vi förstår varandra och kvinnor står i centrum för det vi skapar.

Eva Gustafsson arbetar med grafik.

– I grafiken finns en oändlig rikedom i form av olika tekniker. Här har jag funnit ett sätt att uttrycka det jag vill i mina bilder, säger hon.