De värderar Sörmland

Textstorlek:

Margareta ska flytta från sitt hus till en lägenhet som är hälften så stor. Mats Bergstrand från Stockholms Auktionsverk värderar hennes möbler och konstverk.

– Det är ganska jobbigt. Tidigare har jag kastat, men det här känns bättre, säger Margareta.

Under två dagar erbjuder auktionsverket en kostnadsfri hemvärdering och fri transport. Det hela avslutas med smyckesvärdering på Sävstaholms slott i Vingåker.

Ytterligare tre värderingsmän/kvinnor är samtidigt på andra ställen i Sörmland och scannar av möbler, konst och annan inredning. Mats Bergstrand, chef för värderingsavdelningen följer med Margareta genom huset och berättar vad han ser.

”Det här är Yngve Ekström skål..det var ett trevligt skrivbord i mahogny…här har vi en tät och fin orientmatta…det var synd att det var en spricka i den här skålen…”

Mats Bergstrand har varit med i tv-produktionen Auktionssommar och i sommar är det dags igen. Han tycker det är roligt att intresset för gamla grejer ökar.

– Yngre generationer ser vinster i att återanvända och det känns sunt.

När värderingen är genomförd kommer Margareta att få en lista över grejerna och vad de är värda, på ett ungefär. Sedan ska hon bestämma vad hon ska sälja och vad hon vill behålla.

Paul och Inga-Lill Sevefjord har tagit hans mammas gamla smycken ur bankfacket för värdering på Sävstaholms slott.

– Vi passat på. Vi har tänkt att sälja en del och fördela resten rättvist mellan barnen, förklarar han.

Gemmolog Sandra Johansson från auktionsverket synar ett halsband.

– Det är från 40-talet. 18 karats vitt guld med en blå akvamarin och brilliantslipade diamanter runt, berättar hon.

– Jag tittar på slipningen, hur ljuset bryts, infattningen och färgen.

Bredvid henne sitter Tobias Lingblom från auktionsverket med en uppsättning silverbestick bredvid sig. Han synar stämplarna på en kaffepanna, gräddsnipa och sockerskål i silver från 1950-talet som han säger är värd omkring 6000 kronor.