De planerar för litteraturfesten

Susanne Viborg och Eva Karlsson i solskenet på trappan utanför Mariefreds bokhandel planerar inför höstens stora litteraturfest. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Det är sex månader kvar men snart är planerna för årets stora bokfest i Mariefred färdiga. De blir den fjärde litteraturfesten och arrangemanget har gjort avtryck.
– Man märker att de flesta vet vad vi pratar om och det är lättare att få hit författare, säger Eva Karlsson, projektledare.

Listan över författare som kommer till Mariefred i höst börjar ta form och planerandet för litteraturfesten ser vägs ände.

– Det är alltid lika kul att få presentera namnen på författarna som kommer hit till Mariefred för att samtala om sina böcker, säger Eva.

Bland årets namn finns Alexandra och Alexander Ahndoril alltså alias Lars Kepler, Agnes Lidbäck Andrea Lundgren, Caroline Krook och Strängnäsförfattaren Emma Askling.

När Eva och Susanne Viborg, som också ingår i arrangörsgruppen för litteraturfesten, rabblar upp författare som är klara för arrangemanget är det slående att majoriteten är kvinnor.

Är det en slump eller är det ett medvetet val?

– Det är något i luften… Men för att vara helt seriös, egentligen har det nog fallit sig så men det är kanske inte så konstigt eftersom bokläsare ofta är kvinnor, säger Eva.

– Sedan är det faktiskt så att många förlag ringer oss och föreslår författare och då har vi också märkt att flertalet är kvinnor, säger Susanne, och tillägger att programmet faktiskt inte är helt klart än och att det finns ytterligare några intressanta författare kvar som har lämnat preliminära besked men där lite till återstår.

Litteraturfesten blir allt större för varje år. 2017 var det totalt 3 000 besök vid de olika författarframträdandena och besökarna kom inte bara från Sörmland utan flera var långväga gäster. I år hoppas arrangörerna förstås på ett minst lika stort intresse.

– Varje år har vi ju också arrangemang för barnen. I år kommer barnboksillustratören Linda Bondestam att framträda. Men hon kommer också att pyssla med barnen vilket jag tror blir uppskattat, säger Eva.

– Vi kommer också att, under hösten, samarbeta med förskolorna i Mariefred och ställa ut barnens bilder som inspirerats av Linda Bondestram.

Den kanske mest kända boken som hon illustrerat, som också är författaren Ulf Starks sista, är ”Djur som ingen har sett”.

– Men det finns även annat som går i barnens tecken. I år kommer litteraturfesten att invigas av läsambassadören Johan Anderblad, som också är barnboksförfattare, säger Susanne.

Årets litteraturfest äger rum lördagen den 20 oktober. Att festivalen alltid ligger på hösten är ett mycket medvetet val.

– Det är när det är som allra tråkigast ute på hösten som man gärna kurar upp sig i soffan med en bok och så har man ju oftast mer tid att gå på arrangemang då, säger Susanne.

– Det är också en tanke att festen ligger efter bokmässan, som jag skulle vilja säga är den stora litterära händelsen i Sverige. I bland rörs det ju om rejält i grytorna då och visst kan det spilla över och gynna oss.

Några av årets samtal, för de flesta författararrangemangen sker i samtalsform, kommer att ledas av Yukiko Duke. Och till kuriosan hör väl att psedonymen Lars Kepler, alltså paret Ahndoril släpper en ny roman dagen före festivalen. Det är deras sjunde bok om kriminalkommissarie Joona Linna, som för första gången dök upp i ”Hypnotisören”, och säpo-agenten Saga Bauer.

– Det som inte fick hända Joona Linna och Saga Bauer är nu ett faktum, vi har haft en fullständigt omtumlande skrivprocess, säger Alexandra och Alexander, till litteraturfestens hemsida.

Men än är det månader kvar till hösten och än längtar kanske ingen riktigt dit. Slutfrågan får därför bli, vad rekommenderar ni för läsning just nu?

– Elena Ferrantes debutroman,”Plågsam kärlek”, svara Susanne reptilsnabbt.

– Jag satsar på årets tjockaste bok ”Bara genom breven till dig vän”. Breven mellan Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund. Bokens författare, Birgit Munkhammar och Magnus Bergh, kommer förstås till litteraturfesten, säger Eva.