25 år med second hand

Textstorlek:

25 procents rabatt och 25 kronor för kaffe och tårta. Förra veckan var det stort kalas när Pingstkyrkans second hand-butik i Eskilstuna firade 25 år.

– Det känns roligt. Feststämning, säger butikschefen Barbro Franzon när vi besöker second hand-butiken under lördagsförmiddagen.  

Pingstkyrkans second hand-butik i Eskilstuna startade 1993 i en lokal på Gustafsvägen. Tanken från början var att samla in pengar till gatubarn i Ukraina.

Förhoppningen var att verksamheten skulle överleva i fem år.

– Det var så länge vi trodde att vi skulle kunna få in grejer. Efter fem år trodde vi att alla skulle ha hunnit lämna in sina saker, säger Barbro Franzon.

Lokalen på Gustafsvägen var liten och hade många trappor. Att kånka möbler var inte det lättaste. Samtidigt växte verksamheten år för år istället för att avta.

Efter tio år började man titta efter en större plats att vara på.

– Onoff skulle sälja sina lokaler så vi åkte dit och kollade. Vi tyckte det var rena himmelriket att ha allt på ett plan. Vi tyckte lokalen var jättestor, så till en början hyrde vi ut en del till en bilfirma, säger Barbro Franzon.

Det tog dock inte lång tid innan second hand-butiken, nu belägen på Mått Johanssons väg, behövde än mer plats och bilfirman fick flytta ut.

Båtförvaringen som flyttade in på den lilla lediga yta som blev kvar blev även den kortvarig. Second hand-butiken hade på några år vuxit i ”kostymen” och i dag är lokalen fylld med begagnade saker.

De senaste åren har verksamheten gått mycket bra.

– Visst handlar det om en ökad miljömedvetenhet och att allt fler återbrukar. Människor idag använder inte sina saker tills de går sönder. Man vill byta lite då och då. Samtidigt skäms man över att kasta. Då är det bra att ha ett ställe där man kan lämna in grejerna, säger Barbro Farnzon.

– Sen tror jag det underlättar för folk att pengarna går till något bra.

Överskottet går till olika projekt, både lokala, nationella och internationella. Bland annat skänker man pengar till välgörenhetsprojekt i Togo och Benin.

I second hand-butiken säljs allt möjligt, från barnkläder till porslin och möbler. I stort sett kan man lämna in vad som helst – bara det är helt och rent.

– Vävstolar och pianon är vi dock restriktiva med. Sådana saker är svåra att sälja. Samma sak gäller stora uppslagsverk, säger Barbro Franzon.

Arjun Gupta, som kommer från Indien men som tillfälligt jobbar på IT-avdelningen på Outokumpu i Torshälla, tycker att Pingstkyrkans second hand-butik är ett bra koncept.

– Jag ska bara vara i Sverige i ett år så då känns det onödigt att köpa helt nya saker – exempelvis möbler. Jag gillar att komma hit. De säljer fina grejer samtidigt som det inte är så dyrt, säger Arjun som för dagen hittat en router för trådlöst wifi – dock utan laddare.

– Förhoppningsvis kan jag hitta en sådan någon annanstans, säger han.

Barbro säger att det är en blandad publik som både skänker saker och som kommer in och handlar. Second hand-butiken är poppis bland både unga och gamla.

Hur framtiden blir kan ingen veta, men den ser onekligen ljus ut för butiken som på ett kvarts sekel nästan blivit ett eget begrepp.

– När folk säger ”vi ses på Pingstkyrkan” i dag, då menar man vår butik, säger Barbro Franzon.