”Vi tycks ha förlorat perspektivet”

Textstorlek:

Ur led är tiden – det konstaterade Hamlet för mer än 400 år sedan. Det kan ha varit en blick in i framtiden. Vi tycks ha förlorat perspektiv, empati och en balanserad syn på verkligheten.

Förra veckan präglades av snökanonen. Kölden höll oss i sitt grepp (hos mig inte kallare än -14). Det var kaos. Tåg-snö- och trafikkaos. Bandvagnar stod beredda att hjälpa stockholmarna. Bilar huller om buller på vägar och i diken. Söder om Stockholm över hundra fordon i en krasch.

Några dagar senare undrar jag: vart tog all snön vägen? Här ligger på sin höjd ett par decimeter, knappt så det räcker att åka skidor. Visst, den blåste på tvären och bildade besvärliga drivor på sina håll och det blev halt. Men ursäkta mig; vi lever i ett nordligt land där vinter borde tillhöra det normala.

Förmodligen spelar den nya JAG, MIG och MITT-mentaliteten en minst lika stor roll. Föraren i bilen bakom som nästan kryper in i bagageutrymmet ilsket blinkande när du i högsta tillåtna hastighet kör om en lastbil på motorvägen. ”Här tommer jag” brukar tvååringen meddela omvärlden. Men han låter åtminstone glad.

En av snömornarna passerade jag en nyinträffad olycka med tre bilar. På eftermiddagen fick jag se hur det med största sannolikhet gått till, när en bil kastade sig ut från en avfart mitt framför näsan på mig, fick sladd och var på väg ner i diket på andra sidan. Hade det kommit en bil från andra hållet, hade jag inte hunnit bromsa. Föraren hade förmodligen bråttom till något eller var det bara brist på empati och förmåga att se konsekvenserna av sitt handlande?

Det är som i politiken. Alla spaltmeter som skrivits om katastrofen den föreslagna flygskatten skulle innebära. 80 kronor mer för en flygbiljett. Men i lite perspektiv: är det rimligt att det går att flyga tur och retur till London för ungefär samma pris som det kostar att åka tåg mellan Stockholm och Nyköping?

Politik blir allt mer yta. I USA har Tv-kändisen Oprah Winfrey tillkännagivit att hon är beredd att kandidera till president. Kanske är vi på väg åt samma håll. KD har skapat teamet Ebba&Bert(Karlsson). Som hämtat från Mellons överskottslager skrev någon.

Varje val får Kalle Anka ett antal röster. Är det dags för en riksdagsplats nu? Kanske kommer en framtida statsminister heta Roland Järverup – dansbandsledaren som spelas av Robert Gustafsson. Numera verkar politik vara att vilja – bli vald.