Tror på fullt ting i år

Diskussioner under förra årets landsbygdsting.

Textstorlek:

Dags för årets landsbygdsting i Sörmland. Den 20 april är i Sköldinge. På agendan står bland annat det kommande valet.

På mötet är det tänkt att deltagarna ska få chansen att lufta de frågor de tycker är viktiga inför det stundande riksdagsvalet. Dessutom kommer journalisten Po Tidholm att hålla ett föredrag om landsbygden och varför den hamnat i medieskugga, och en paneldebatt mellan representanter från politiken, näringslivet och medierna kommer också att äga rum.

– En högre andel av Sörmlands tillväxt sker på landsbygden, det har många svårt att förstå, säger Peter Eklund som kommer att agera moderator under landsbygdstinget.

Vilka frågor tror du kommer vara viktiga på landsbygden ett valår som detta?

– Förra året diskuterade vi frågor som bostäder, cirkulär ekonomin, service och hur vi kan vårda Sörmland som matlän. Vi får se om någon ny fråga dyker upp i år, exempelvis hållbarhet, säger Peter Eklund.

I år är det sjunde året i rad som landsbygdstinget arrangeras. Första mötet hölls en snöstormig februaridag 2012 i Ålberga. I år är träffen i Folkets hus i Sköldinge, mellan Katrineholm och Flen och arrangörerna tror på fullt hus.

– Det har det varit varje år. Det finns en stor efterfrågan, säger Peter Eklund.

Framgångsreceptet är enkelt: en blandning av stora och små frågor samt chans till allmän diskussion – alltid med landsbygden i fokus.

– Många tycker att det är bra att vi blandar den stora världen och inspirerande föreläsningar med att de får diskutera och utbyta erfarenheter med varandra, säger Peter Eklund.

Genom årens lopp har också ett antal idéer från landsbygdstinget blivit verklighet, exempelvis den digitala handeln i Högsjö. Peter Eklund säger att ”alla frågor som är viktiga för den sörmländska landsbygden liksom fått fart genom landsbygdstinget”.

Något som säkerligen kommer att diskuteras på årets möte, och som är hett just nu, är landbaserade odlingarna.

– En av de snabbast växande näringarna på landsbygden just nu är landbaserad fisk och grönsaker. Sörmland har två stycken. En i Enstaberg och en på gång i Flen och det kommer bli fler, säger Peter Eklund.

Vid tinget kommer även 2018 års Landsbygdsgrupp och Landsbygdseldsjäl i Sörmland att presenteras.

Erik Inge