Tolv raska handgrepp gör kycklingen

Textstorlek:

– Lübeckermarsipan – figurmarsipan, det är den dyraste och godaste och det enda som duger, säger Thomas Swenson på Princess konditori i Nyköping. Han är mitt uppe i tillverkningen inför påsk.– Den kommer lådvis, ofärgad, så jag färgar in den själv

Thomas äger konditoriet och är den som tillverkar all påskmarsipan. Till en påskhelg går det åt närmare 100 kilo marsipan – det blir många små kycklingar och påskharar?

– Ingen aning hur många, man jobbar på. Men såna där småkycklingar som just står färdiga, på den plåten är det 100.

Han säger att det mesta till påsken är ”tryckgrejor”, det vill säga när man stoppar en liten klutt marsipan i en tvådelad form och trycker ihop den.

Men de formtryckta figurerna är ändå gjorda för hand, de formas en och en, och sedan målas de för hand, för att få ögon, näbbar och klor. Det senare är ett pilligt arbete som han numera överlåter till kollegan i bageriet, som ser bra.

Thomas ger en lektion i hur man för hand tillverkar en rolig påskkyckling och en påskhare.

Man börjar med ett päronformat och ett runt ämne i gult och två kavlade ämnen i rött och med tolv raska handgrepp har kycklingen fått både kam, näbb och ögon (numera faktiskt färdigköpta, erkänns) och med specialverktyg dittryckta fötter, vingar och en rad knappar på bröstet. Påskharen går ännu snabbare, tills den ligger där med långa bakåtstrukna öron och ett påskägg på framtassarna.

I butikens disk ligger långa rader med olika kycklingar, tuppar, ankor, harar och värphöns med ett ägg på ryggen. Flickorna som arbetar i butiken kommer och hämtar påfyllning, det är god omsättning på varorna och det ska alltid vara fulla rader av alla sorterna.

Irene Börjas är stamkund, handlar alltid marsipan här till jul och påsk.

– Bättre finns inte, säger hon bestämt och beställer fyra större chokladdoppade kycklingar, tre påskharar och lite till.

I det egentillverkade sortimentet finns också chokladägg fyllda med godis, och kristyrägg, såna som också kallas för tittägg eftersom de har en öppen sida och ett innehåll med småfigurer.

– Vi har tradition att göra kristyrägg, det är nog inte så många som gör sånt längre men det är ganska roligt att göra, faktiskt. Och det är inte så svårt.

Han beskriver hur en blandning av socker och vatten gjuts i halvor i ett påskägg, får torka, gröpas ur, skäras en öppning, fyllas med innehåll och dekoreras med kristyr. Sen konstaterar han att inget är förstås svårt när man kan det.

Föräldrarna startade Konditori Princess 1955 och interiören är i stort sett intakt sedan dess, all inredning är från NK:s möbelfabriker i Nyköping. Från början fanns det väggfasta soffor men de gick sönder och gick inte att laga.

– Sista dagen i skolan gick jag direkt hit och satte igång att jobba. Jag är tacksam för det, Jag kan allt från grunden. 1987 tog jag över.

Pappan var en av Sveriges bästa konditorer. 1955-56 valdes han ut med sju andra till en stor utställning där de tillverkade inför publik. Och mamman skapade sortimentet med smårätter, delikata varma smörgåsar och annat som fortfarande serveras.

Släkten är med och hjälper till, på lördagar och när det är mycket. Dottern kommer in och gör skyltningen och brordotter Pernilla basar ute i butiken tillsammans med Jasmine.

Barnen har annars egna företag i andra branscher. Thomas är 69 år och säger att han tar en dag i taget. Sedan några år bor han på Mörkö, fram och åter är det tolv mil.

– Åker hemifrån halv tre. Vid jul är det inte alltid man hinner hem. Folk säger ”Varför ställer du inte en säng här?” Men jag vill hem till frun och äta middag, även om jag sen bara får sova två timmar. Annars är det inget liv.

Till jul görs allt för hand, och skyltfönstret är något enastående, ett komplett julbord i marsipan. Då kan det gå åt bortåt 200 kg marsipan, ifall det till exempel kommer några stora beställningar på grisar.

Vad har ändrats sen förr?

– Ingenting, vi gör likadant som vi alltid har gjort. Det enda är att det idag är tungt att driva traditionellt konditori i konkurrens med kaféerna. Ungdomen går dit i stället för på konditori, det är en generationsfråga. Jul och påsk vallfärdar alla hit, men det går inte att leva på det året runt.

Men det är dags att fortsätta med tillverkningen, efterfrågan stiger vartefter påsken närmar sig.

– Jag tillverkar allteftersom, marsipan ska vara färsk till kunden. Marsipan får annars en hinna. Den ska smälta i munnen, när man stoppar in den stackars kycklingen.