Svenska kor slog rekord i mjölk

Textstorlek:

Sveriges kor är högproduktiva. De mjölkade mer 2017 jämfört med tidigare år. Enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk steg den så kallade mjölkavkastningen, det vill säga hur mycket en ko mjölkar, med 1,2 procent förra året i Sverige.

– Det är lite fascinerande med tanke på att det var ett så konstigt år förra året, med en så torr vår och blöt höst. Vårt bete tog slut och det gjorde säkert på andra ställen också, säger Annelie Karlsson, mjölkbonde på Stora Nyby utanför Eskilstuna.

Enligt Mjölkrapporten sjönk antalet mjölkande djur med 0,8 procent, en siffra som är relativt låg i sammanhanget.

Det är den lägsta minskningen av antalet mjölkkor sedan 2013, enligt LRF Mjölks beräkningar. Till följd av det minskade djurantalet sjönk produktionen, med 1,4 procent jämfört med föregående år.

– Jag vet inte riktigt om våra kor bidrog till ökningen. Vi har amkor också, så siffrorna på våra kor är svåra att tyda, säger Annelie Karlsson.

Hon säger att de mest produktiva korna kan ge upp till 60 liter mjölk om dagen. Enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk är anledningen till ökningen ett långsiktigt kvalitetsarbete med bra foder och god djurhälsa.

– Vi har inga såna värstingkossor och vi strävar inte efter det heller. Vi vill ha friska kor som ger bra med mjölk på det foder de får och det ska vara lönsamt.

Till bilden hör också att det förra året tillkom ett stort tillskott av nya ekologiska mjölkgårdar, vilka nu utgör 16,6 procent av alla landets mjölkföretag.

Den ekologiska mjölkproduktionen ökade under fjolåret med 12 procent och utgör nu 14,5 procent av den totala andelen.

– Jag tycker det är roligt att den ekologiska mjölkproduktionen ökade och knappade in på den konventionella. Jag som är ekologisk mjölkproducent och ibland får höra att vi är onödiga tycker det ger lite bekräftelse, säger Annelie Karlsson.

Lönsamheten 2017 bland svenska mjölkföretag bedöms vara ett av de bättre de senaste tio åren. Högre avräkningspriser, ökad mjölkavkastning, relativt höga slaktpriser och måttliga ökningar av kostnader har gjort att det varit möjligt för företagen att göra bättre resultat, enligt Mjölkrapporten.