Prinsessans namn: Adrienne Josephine Alice

Textstorlek:

Prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills senaste barn ska heta Adrienne Josephine Alice, med tilltalsnamnet Adrienne.

Det meddelar morfar, kung Carl Gustaf, på en konselj, det vill säga ett regeringssammanträde där statschefen (kungen) är närvarande. Prinsessans titel blir: hertiginnan av Blekinge.

Allt har gått bra. Barnet är välskapt och har förvånansvärt mycket mörkt hår, vilket vi naturligtvis tycker är roligt. Det är spännande och det kräver ganska mycket. De här ungdomarna är ganska livliga, säger kung Carl Gustaf.

Bara 141 kvinnor i Sverige har namnet Adrienne som tilltalsnamn, enligt SCB. Alice var däremot det vanligaste namnet som gavs nyfödda flickor förra året och över 19 300 kvinnor har Alice som tilltalsnamn. Josephine bärs som tilltalsnamn av 2 600 kvinnor.

Klockan 11.30 läser riksmarskalken upp hennes namn, titel och tilltalsnamn.

Därefter hålls tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. Där får bara den närmaste familjen och representanter för riksdag och regering vara med. De som inte får komma in i kyrkan kan framföra sina lyckönskningar i Rikssalen på slottet mellan klockan 13 och 16 då gratulationslistor ligger framme.

Prinsessan föddes den 9 mars klockan 00.41 på Danderyds sjukhus.