Populärt vinterfiske i Grävsjön

Textstorlek:

Det är många som prövar att pimpla för första gången när Högsjö Fiskevårdsförening arrangerar fiske på Grävsjön. Nils Rosenqvist drar stolt upp sin tionde fisk, en abborre på dryga decimetern.

En kort stund bröt solen igenom och sken över de entusiastiska pimpelfiskarna i Högsjö, men större delen av dagen singlar små snöflingor ner från en grå himmel.

Edith Barlow har lånat makens ”ryssmössa” när hon ska pimpelfiska för första gången.

– Det är jätteskönt men jag hör ingenting, säger hon när hon och Astrid Martinsson försöker få ordning på fisketekniken.

Ulf Karlsson visar hur pimpelspöt fungerar. Han och brodern Mats i fiskeföreningens Metkulekommitté arrangerar dagens pimpelfiske. De har köpt ett gäng spön som lånas ut. Mats står vid grilen och bjuder på fiskehistorier och korv.

– Vi vill väcka intresset att fiska, säger Ulf Karlsson.

Det finns gott om sjöar runt Högsjö. Grävsjön ligger precis nedanför fabriken Voith inne i samhället.

– Det är enkelt att ta sig hit. Det är en grund sjö med tjock is, säger Ulf Karlsson.

Han är inte så förvånad över att det inte nappar så intensivt på Grävsjön.

– Det finns gädda och abborre, men vi har inte valt sjö för att vi tror på stora fångster utan för att unga ska få pröva att fiska.

Pimpelfiske är den överlägset mest populära formen av vinterfiske. Enligt Ulf Karlsson är det enkelt att lätt att lära sig. Det man gör är att borra ett hål i isen och sedan med hjälp av ett pimpelspö, lina och bete lura fisken att hugga med varierande ryck i spöt.

Han har en liten blinkande lampa han brukar använda för att locka fram fisken på djupt vatten.

Sedan finns det naturligtvis många olika tekniker och strategier man kan använda sig av för att få fisk.

Veronika Klint och Herqules Karlsson Klint hade lyssnat på tipset att gå en bit ut på sjön. Där stod de vid varsitt håll och hoppades på att ett par rejäla abborrar skulle nappa.

– Jag börjar bli tveksam till om det var en bra strategi, än så länge har det inte nappat, säger Veronika Klint.

Medan Kevin Karlsson gärna vill få en gädda. Han brukar fiska i Hjälmaren och har dragit upp en gädda, men inte med pimpelspö.

Nils Rosenqvist får napp och drar upp en liten abborre.

– Det är tionde fisken jag fått, säger han stolt.

Han berättar att det är morfar Lennart Rosenqvists teknik som lockar fisken att nappa. I princip handlar det om att ha tålamod, vara envis och borra nya hål.

”Det finns gädda och abborre, men vi har inte valt sjö för att vi tror på stora fångster utan för att unga ska få pröva att fiska.”