Mer än att släcka bränder

Textstorlek:

Lugn, stresstålig och samarbetsvillig. Där har du egenskaperna som gör en bra brandman om du frågar Emil Wallberg som jobbat inom räddningstjänsten i ett år.
I början av mars arrangerade räddningstjänsten i Eskilstuna två informationsmöten för att locka fler till yrket.

När man hör ordet brandman är det nog många som tänker på eld, stegbilar och skrikande sirener. Men att släcka bränder är inte brandmannens enda uppgift. Idag innefattar yrket mycket mer än så.

– Vårt främsta uppdrag är att jobba förebyggande så det inte uppstår bränder. Vi jobbar bland annat med brandskyddsutbildningar och systematiskt brandskyddsarbete, säger Emelie Alfredsson, utbildningssamordnare på räddningstjänsten i Eskilstuna.

Tidigare i mars anordnade räddningstjänsten i Eskilstuna två informationsmöten med fokus på just brandmansyrkena.

Till hösten ska en ny kull brandmän utbildas, och sista anmälningsdag till utbildningen ”Skydd mot olyckor” är bara en dryg månad bort.

Målet med räddningstjänstens informationsmöten är att ge deltagarna en inblick i vad brandmansyrket innebär – och om vilka övriga yrken som finns inom räddningstjänsten.

– Brandman, styrkeledare, brandmästare, brandingenjör, brandinspektör… det finns många olika kategorier inom räddningstjänsten, säger Emelie Alfredsson.

Vilken brukar vara den vanligaste frågan på era informationsmöten?

– Många frågar om testerna som krävs för att bli brandman. Exempelvis hur tuffa fystesterna är.

En som vet är Emil Wallberg.

Räddningstjänsten i Eskilstuna har den senaste tiden genomgått en generationsväxling där flera äldre medarbetare gått i pension och ersatts av yngre personal. En av dem som fått anställning är Emil som arbetat som brandman i ett år.

– Jag hade inte planerat att bli brandman. Jag pluggade naturprogrammet på gymnasiet och hade egentligen andra planer. Men så såg jag en broschyr om utbildningen och sökte, säger Emil.

– Jag trivs jättebra, jag har träffat rätt.

Hur är det med fystesterna – är de svåra att klara?

– Man behöver nog vara lite mer tränad än medelsvensken, men de är inte övermänskliga på något sätt. Jag har själv ingen jättelång idrottsbakgrund och jag klarade testerna utan problem.

Så hur ska man vara för att bli en bra brandman? Emil Wallberg nämner flera egenskaper. Bland annat behöver man vara lugn, stresstålig och en bra lagspelare. Att vara flexibel är också en fördel.

– Många tror att vi mest åker på bränder, men vi åker på alla möjliga olika typer av olyckor. Det kan vara allt från trafikolyckor och drunkningsolyckor till djurlivräddningar. Och när vi inte är på larm gör vi i andra saker – exempelvis håller i utbildningar.

Ulrika Kärrvall, HR-strateg på räddningstjänsten i Eskilstuna, upplever att det inte är svårt att hitta ny personal för tillfället. De informationsträffar och kampanjer som räddningstjänsten genomfört de senaste åren har haft en positiv effekt.

Rekryteringen av nästa års heltidsbrandmän börjar i vår.

– Vi jobbar kontinuerligt med att sprida information om vad vi gör och försöker nå nya målgrupper. Vi behöver nå ut på bredden. Vi har många som kommer hit och som jobbat som brandmän i andra länder, men där är yrket ofta förknippat med helt andra risker. Vi behöver nå ut med att brandmansyrket i Sverige är annorlunda. Här är det ett tryggt och säkert, säger Ulrika Kärrvall.