Liten teater med stort hjärta

Textstorlek:

– Den bästa dockteatern är när man glömmer bort att det är dockor för att berättelsen är så bra, säger Lisbeth Sommarström på Barnkulturcentrum i Nyköping.
Nästa helg arrangerar de Dockteaterfestival för barn och vuxna i Nyköping.

Under tre dagar kommer Sveriges ledande dockteatrar att visa föreställningar på olika ställen i Nyköping.

– Vi vill väcka intresse för teater och just dockteater ligger oss varmt om hjärtat eftersom vi har Gripes modellteatermuseum här, säger Lisbeth Sommarström.

Dockteater är en sammafattning av marionetteater, där dockans styrs med trådar, stavdockor som styrs med pinnar underifrån, handdockor som en trär in handen i och skuggspel.

– Det är en konstart. Grupperna som kommer hit gör kvalitetsteater och har lagt mycket tid på dockmakeriet, karaktärerna och manus.

Det är ett fullspäckat program med åtta olika föreställningar som startar med en docksaga för de riktigt små. Sedan byter föreställningarna av varandra. Om man vill se allt får man flytta sig mellan biblioteket, Propellerteaterns lokaler, Stora Torget och Västerport.

Var är vargen? är en enmansföreställning för barn i typisk handdocktradition, ett gästspel av Marionettteatern, Kulturhuset Stockholm. De retsamma dockorna skojar med både publiken och teaterdirektör.

Rödluvans korg är packad med godsaker och mormor ligger nedbäddad i sängen. Men var är vargen?

Medan Funktionell dumhet snarast är politisk teater. Publiken får möta Arbetsförmedlingen på ett närgånget sätt i dokumentär dockteater för vuxna.

Det är Malmö Dockteater som gör föreställningen som är baserad på sociologen Roland Paulsens reportagebok ”Vi bara lyder – en berättelse om arbetsförmedlingen.”

Barnkulturcentrum öppnar skaparverstan för dockverkstad. Redan på måndag startar en utställning på biblioteket Teater Gimle-Järnas marionetter.

– Det passar bra att satsa dockteater i årets festival eftersom flera teatrar jubilerar och har utsett 2018 till dockteaterns år, säger Lisbeth Sommarström.