Lantbrukare dömd för att ha sågat av kohorn

Textstorlek:

En lantbrukare i Småland döms för djurplågeri efter att ha sågat av hornen på två av sina kor. Ingreppet är mycket smärtsamt och leder till stora blödningar, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Orsaken var att hornen var så långa att de höll på att växa in i huvudet, men detta i sig är enligt domstolen ett uttryck för bristande tillsyn. Om en veterinär ska såga i hornen på en ko ges bedövning och dessutom sågas bara i den yttre delen av hornet. I det här fallet var hornen avsågade nära skallbenet och ingen bedövning användes.

Lantbrukaren har bland annat förklarat sig med att han levde under stor stress med dödsfall i familjen och att han inte förstått att det skulle innebära smärta för djuren. Han döms till villkorlig dom och böter.