Lantbrukare dömd för att ha sågat av kohorn

Textstorlek:

En lantbrukare i Småland döms för djurplågeri efter att ha sågat av hornen på två av sina kor. Ingreppet är mycket smärtsamt och leder till stora blödningar, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Annons:

Orsaken var att hornen var så långa att de höll på att växa in i huvudet, men detta i sig är enligt domstolen ett uttryck för bristande tillsyn. Om en veterinär ska såga i hornen på en ko ges bedövning och dessutom sågas bara i den yttre delen av hornet. I det här fallet var hornen avsågade nära skallbenet och ingen bedövning användes.

Lantbrukaren har bland annat förklarat sig med att han levde under stor stress med dödsfall i familjen och att han inte förstått att det skulle innebära smärta för djuren. Han döms till villkorlig dom och böter.

Annons: