Kvinnor kvinnor kvinnor…

Textstorlek:

Idag är det internationella kvinnodagen. Varje år, den 8 mars, uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Upprinnelsen till själva kvinnodagen var protester för bättre villkor och rösträtt.
Dagen till ära handlar därför dagens frågesport om kvinnor.

1. Vilken organisation kom på idén med en internationell kvinnodag?

1) Brittiska labourpartiet

x) Amerikanska socialistpartiet

2) Svenska socialdemokraterna

2. Hollywoodskådespelerskan Hedy Lamarr (1913-2000) var också uppfinnare. Tillsammans med George Antheil uppfann hon frekvenshoppning.I vad har man nytta av den?

1. Behövs för trådlös kommunikation och ligger till grund för gps, bluetooth och wifi.

X. Det är den elektromagnetiska strålning som används i mikrovågsugnen

2: Det är grunder till den stimulerad emission som skapar laserstrålar

3. Ada Lovelace (1815 – 1852) var kvinnan som med sitt matematiska tänkande lade grunden till det allra första datorprogrammet. Hennes far var känd inom ett helt annat område, vem var han?

1. Premiärministrarna Benjamin Disraeli

X. Konstnären Arthur Fitzwilliam Tait

2. Poeten Lord Byron

4. Amerikanska Maria Beasley var en uppfinningsrik entreprenör som hade minst 15 patent i slutet av 1800-talet. Bland annat för en fotvärmare, en ånggenerator och en maskin för tillverkning av tunnor, men mest känd är hon för en annan uppfinning, vilken?

1. räddningsflotten.

X. diskmaskinen

2. hydraulslangar

5. Den schablonmässiga bilden av en lantbrukare i Sverige är en slitstark man, men stämmer det? Hur många lantbrukare är kvinnor? (2014)

1. 13 procent

X. 27 procent

2. 43 procent

6. Konstnären Sigrid Hjerten (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. Just nu visas hennes konst på Prins Eugens Waldemarsudde. Hur dog Sigrid Hjerten?

1. I en trafikolycka

X. I samband med en lobotomi

2. I sviterna av syfilis

7. Linde Klinckowström-von Rosen, föddes i början av 1900-talet. Hon bodde många år på Lindö gård utanför Nyköping. Under sex års resande, totalt ca 1 275 mil, bodde hon på 296 platser. under tiden förde hon dagbok och skrev resebrev för Bonniers Veckotidning. Sedan skrev hon fyra böcker om resorna. På vilket sätt reste hon?

1. med sitt Fokker flygplan

X. med hästen Castor

2. på cykel

8. Sverige har genom tiderna haft många partier och flera har också blivit riksdagsparti. Vem blev den första kvinnliga partiledaren i ett riksdagsparti?

1. Karin Söder, Centern

X. Maria Wetterstrand, Miljöpartiet

2. Maria Leissner, Folkpartiet

9. Många, såväl män som kvinnor, genomgick ett politiskt uppvaknande under sufragettrörelsen. Suffragetterna var en gren av rösträttsrörelsen i England som tog till våldsamma medel, så kallad civil olydnad. Vilka var deras färger vid rösträttskampen?

1. Purpur, vitt och grönt

X. Purpur och rött

2. Purpur, rött och vitt

10. Proletärförfattaren Moa Martinsson föddes i Östergötland men levde under största delen av sitt liv i Sorunda, Sörmland, vars landskap hon starkt inspirerades av. Vad heter hennes debutbok?

1. Mor gifter sig

x. Kungens rosor

2. Kvinnor och äppelträd

11. Metoo-rörelsen startade i USA av Tarana Burke men när rörelsen exploderade i Sverige, genom mängder av berättelser om mäns sexuella övergrepp mot kvinnor, var den en kvinna som vågade börja berätta. Vem?

1. Journalisten Cissi Wallin via Instagram

x. Skådespelaren Lena Endre via Facebook

2. Författaren Malin Person Giolito i TV4

12. Ester Blenda Nordström var journalisten som började ”Wallraffa” . Hon har kallats Sveriges första undersökande reporter och blev känd efter att ha provat ett speciellt liv och yrke för att därefter beskrivit sina erfarenheter i en reportageserie. Vad handlade det om?

1. Hon arbetade som piga på en gård utanför Nyköping

x. Hon arbetade på mentalsjukhus utanför Katrineholm

2. Hon arbetade i cantinen på militärförläggningen P10 i Strängnäs

Rätt svar: X12 12X X11 211