Kärlek vid Biebrunn

Textstorlek:

Efter en rad romaner med politiska förtecken har Harry Axelsson i Bie skrivit en novellsamling. Hans nionde bok ”Dödsskottet i Betsele och sex andra berättelser” har inspirerats av verkliga händelser.

– När jag släktforskade ramlade jag över en del märkliga händelser som jag inte hade med att göra. Men jag kunde inte släppa dem utan tänkte att de skulle göra sig bra som noveller, säger han.

En av dem utspelar sig i Sörmland vid kallvattenkuranstalten Augustenbad i Bie. Under senare delen av 1800-talet var Bie brunnsvatten ett begrepp.

Här drack gäster det speciellt nyttiga vattnet, badade karbad, ångbad i skåp, halvbad och gyttjebad.

Vid Badlassarettet fick sammanlagt ett par tusen patienter behandling med det magiska brunnsvattnet.

Harry berättar om en kärlekshistoria som utspelar sig bland kalla bad och brunnsparkspromenader.

– Jag sprang förbi Povelskällan i Mellösa en natt på 10-mila 1965. När jag sedan mötte namnet igen i släktforskningsdokumenten väcktes mitt intresse.

Melankoliska Ida från Påfvelskällan mötte sin själsfrände Lars från Sveg och livslång kärlek uppstod.

Harrys egen favorithistoria handlar om finske säljägaren Daniel från Vasa som tillsammans med de andra på båten kommer ur kurs och lämnar finska Bottenviken.

Istället ankrar de på Holmön i Norra Kvarken. Här möter han dottern till en strandfiskare. Han återvänder till Finland och hon upptäcker att hon är gravid.

– Fiskarflickan blev ensamstående mamma och det var inte accepterat i trakten. Hon tröttnade på gliringar. Natten till midsommarafton 1775 lägger hon pojken i båten och tar årorna, sedan ror hon 10 mil över Kvarken till Finland.

Harry säger att kyrkböckerna är en skattkista av historier värda att berätta, men de ger också insikt om hur tufft livet var för en del.

– De värsta historierna har jag inte med. Barn som förolyckats under gruvarbete, till exempel en 13-årig flicka som klämdes till döds av ett timmerlass och en 10-årig pojke som slogs ihjäl av veven till korgarna. Han hade antagligen glömt plocka ur den när korgarna kom tillbaks igen.

Han håller redan på med nästa bok, nummer tio, en miljöinspirerad sicience fiction roman som utspelar sig i fjällvärlden.