Hoe hoe hoe – han lockar fram ugglan

Textstorlek:

Ugglans rop kan vara det allra bästa vårtecknet. Det tycker i alla fall Lars Göran Larsson i Katrineholm som går ut varje vår och lockar på fågeln.

Den här kvällen är isande kall, men ugglan är i farten på en gång vid Gatstuberg i Katrineholm. En bit bort hör vi fågeln ropa.

– Det är ett par som häckar här, så vi är bortskämda med ugglor, säger Lars Göran.

Han lärde sig tidigt hur han skulle forma händerna för att blåsa fram tonerna som låter som en uggla i farten.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur. Att locka på ugglan fick jag lära mig av Fågelanders och Jan Lindblad när jag var barn.

Varje år arrangerar Naturskyddsföreningen uggleutflykt i Katrineholm och Lars Göran lockar fram fåglarna med sina uggleljud.

Nu är största möjligheterna att höra ugglor är sent på kvällen eller under natten.

Från mitten av mars till en bit in i april är förutsättningar bäst eftersom de flesta ugglor parar sig då och därför ”sjunger” hanarna extra mycket. Sedan håller de koll på reviret och reagerar på inkräktare som låtsasugglan Lars Göran.

När han visslar i händerna låter det som en låg ton på en cello.

– Ibland har ugglan kommit farande med sån fart att man nästan varit tvungen att ducka, berättar Barbro Larsson.

Hon följer gärna med på promenaden men lockar inte själv på ugglorna, i alla fall inte när någon annan än ugglan hör.

– Jag tycker det är härligt att gå ut på kvällen och lyssna efter fågeln.

Ugglorna förekommer i folktron i princip i hela världen. Kattugglans nattliga vanor och spöklika rop har förknippats med otur och död. Fågeln är mytomspunen och tillskrivs egenskaper som man antagligen aldrig skulle förknippa med en koltrast eller en talgoxe.

Å ena sidan har ugglan betraktats som allvetande, ”Hej uggla tjena mors…Så läser du för oss nått ur fablernas värld”, och å andra sidan har de ansetts vara dystra och olycksaliga fåglar som varslar om olycka och död.

Ett tips för den som missat naturskyddsföreningens, fågelklubbens eller studieförbundens uggleutflykt är att försöka själv. Använd Artportalen.se för att kolla var det setts/hörts ugglor på sistone i närområdet och ladda upp ugglesång på smartphonen. Sedan gäller att inte bli mörkrädd bland de spöklika ljuden i skogen.

Ugglan i Gatsuberg har tystnat. Den låter sig inte tjusas av Lars Görans tjusiga lockrop.

– Det är kallt och blåsigt ikväll, det är inte så bra uggleväder. En vindstilla och ljummen kväll är det allra bästa, säger han.

Kattuggla (Strix aluco)

… är en kompakt, medelstor uggla som tillhör familjen ugglor och är vanlig i skogar.

… jagar huvudsakligen gnagare, vanligen genom att slå sitt byte vilket sväljs helt. Synen och hörseln är anpassad till dess nattliga jakt. Den tysta flykten är likaså en anpassning till fågelns jaktsätt