Hemma från OS-äventyret

Kerim Sehovic och Amanda Nordlie arbetade som värdar på Sweden Arena under OS i Pyeonchang tillsammans med sex andra personer.

Textstorlek:

I början av februari reste idrottskonsulenterna Kerim Sehovic och Amanda Nordlie från Nyköping till Sydkorea för att arbeta för SOK under de olympiska spelen i Pyeonchang. Efter tre veckor i fjärran öster är de nu hemma igen – med varsin resväska fylld med minnen för livet.

21 dagar kan låta mycket men duon är överens om att tiden i Sydkorea gick väldigt fort.

– Det känns som om vi varit borta i två korta dagar, säger Amanda och får medhåll av Kerim.

– Vi hade det liksom aldrig lugnt.

Under sin tid i Sydkorea arbetade Amanda och Kerim på något som kallas Sweden Arena – ett temporärt uppbyggt hus beläget i skidorten Yongpyong helt tillägnat den svenska OS-truppen. I Sweden Arena genomfördes de flesta svenska presskonferenserna, så även medaljfirandena och sponsoreventen. Dessutom agerade Sweden Arena ”reklamfönster” för landet Sverige vilket innebar inredning från Ikea, svensk husmanskost samt olika aktiviteter som kan förknippas med blågult – exempelvis bordshockey.

För Kerim och Amanda, som agerat värdar och som varit med och genomfört alla arrangemang, har det varit fullspäckade dagar.

– I början arbetade vi 16 timmar per dag för att lära oss allt. Senare delade vi upp oss i skift så att någon jobbade dag och någon annan kväll. Samtidigt var vårt schema lite flytande ifall att det skulle bli medaljer…, säger Amanda.

Och visst blev det en hel del priser att fira. Under vinterspelen i Pyeonchang tog Sverige inte mindre än 14 medaljer. Efter att Charlotte Kalla tagit Sveriges första guld i skiathlonen radade det blågula laget upp sju medaljer av ädlaste valör.

Att det gick så bra för Sverige innebar mer jobb för Kerim och Amanda, men också en hel del möten med svenska idrottsstjärnor och kungligheter.

– Det var minst en olympier på besök varje dag och kungen dök upp nästan varje eftermiddag sista veckan. Det var riktigt coolt, säger Kerim.

Blev ni starstruck någon gång?

– Kerim är starstruck hela tiden, säger Amanda och skrattar.

– Det stämmer. När jag såg Charlotte Kalla första gången blev jag helt till mig. Amanda är mer återhållsam och försöker intala mig att stjärnorna också är av kött och blod, säger Kerim.

Duon hann även med att uppleva några tävlingar från läktarplats. Bland annat Hanna Öbergs guld i skidskytte och damernas silver i stafetten. Stina Nilssons guldtårar på prispallen kan också bockas av.

Kerim och Amanda konstaterar att de fått maximal utdelning av sitt OS-äventyr. Det kunde inte ha blivit så mycket bättre. När de reste hem kände de sig nöjda snarare än vemodiga, säger de.

– Jag gjorde allt jag ville göra och det känns bra. Jag kan fortfarande inte riktigt fattat vad jag fått uppleva. Jag får fortfarande gåshud när jag pratar om det. Jag känner en otrolig tacksamhet, säger Kerim.

Vad tar ni med er från resan?

– Jag tar med mig den speciella OS-stämningen, gemenskapen bland oss svenska volontärer, och så alla möten med människor, säger Amanda.

– Jag tar med mig helhetsupplevelsen. Det kan inte bli så mycket större än OS. Men också hur allt var organiserat. Jag hoppas kunna ha nytta av det i vårt arbete här i Sverige, säger Kerim.