Final för UF-företagare

På lördag arrangeras ”Entreprenörskap på riktigt i Katrineholm.

Textstorlek:

På lördag intar 134 UF-företag från hela länet Duveholmshallen i Katrineholm. Mässan, som kallas ”Entreprenörskap på riktigt”, blir något av en sista chans för länets unga företagare att visa upp sina produkter och tjänster. Dessutom ska länets SM-representanter koras.

UF-företagen har själva fått anmäla sig till mässan och trycket på monterplatserna har varit stort. Fler företag än vad som får plats har visat intresse. Totalt kommer 134 företag och 447 elever få chansen att visa upp sig.

– Under den här dagen vill vi att ungdomarna ska få känna sig stolta över det jobb de lagt ner under läsåret. Många har verkligen kämpat, och för flertalet är det en bekräftelse att få komma ut och visa upp sina sina produkter och tjänster. Det är många som blommar ut under den här dagen, säger Elin Karlsson, tillförordnad regionchef på UF Sörmland.

Länets UF-företag har drivits sedan i september och kommer att avvecklas under våren.

De företag som ställer ut på lördag är spridda inom ett stort antal branscher. Ska man prata trender är det, liksom de senaste åren, många som satsat på aktuella områden som miljö och hållbarhet.

Även höstens #Metoo-upprop har präglat några av företagen.

– Ljus är som vanligt populärt och även tygpåsar är det väldigt många som gör. Påsar med budskap om exempelvis jämställdhet och kvinnors rätt, säger Elin Karlsson.

För flera av företagen som ställer ut på lördag är mässan dock inte bara ett skyltfönster – det är också en tävling. Företagen har inför ”Entreprenörskap på riktigt” haft möjlighet att anmäla sig själva till ett antal tävlingskategorier, däribland Årets vara, Årets tjänst, Årets hantverkare och Årets monter. Vinnarna utses av en jurygrupp bestående av 50 personer från Sörmlands näringsliv. Både själva affärsidén samt hur eleverna beter sig i montern ingår i bedömningen.

I potten finns förutom olika priser även ett antal platser till SM-finalen i UF som avgörs i Stockholm senare i maj.

– Mässan på lördag blir lite av en regionfinal, säger Elin Karlsson.

Vad hoppas ni att de som besöker mässan på lördag ska få ut av dagen?

– Energi. Vi hoppas att besökarna ska smittas lite av den kraft och den energi som de här eleverna besitter. Det här är unga företagare som har framtiden framför sig.

– Många upplever UF-företagarna som härligt kaxiga, att de tror på sina affärsidéer, och att det är lite uppfriskande i ett Sverige där man vanligtvis kanske är lite mer lågmäld.

”Entreprenörskap på riktigt” pågår mellan klockan 11-16 på lördag.