Digitalt hela veckan

Textstorlek:

Kapade konton, digitala brevlådor och den mobila betaltjänsten Swish är några av de ämnen som kommer upp när Sörmlands Sparbank berättar om digitala lösningar.

– Jag tänker passa på att lära mig mer, säger Inge Rosenqvist från Vingåker.

Han är på plats på Sörmlands Sparbank i Vingåker för att lyssna på rådgivarna Solaf Morad och Oliver Eriksson som tar dem på en rundtur bland bankens digitala tjänster.

– Jag har en man som betalar räkningarna digitalt, men nu ska jag lära mig hur jag ska göra, säger Karin Andersson från Högsjö.

Den här veckan är det flera kommuner och organisationer i Sörmland som informerar om och arbetar för ökad digital delaktighet. Sörmlands Sparbank visar upp sina digitala lösningar och svarar på frågor om digital ekonomi.

– Många oroar sig och undrar om säkerheten när det gäller mobilt BankID och elektronisk brevlåda, säger Solaf Morad.

Den digitala veckan, ALL DIGITAL Week, är en europeisk kampanjvecka där alla som arbetar för ökad digital delaktighet kan delta.

I Vingåker har barn lärt sig bygga en spel-app. Idag är det mingelmässa och möjlighet för företagare att inspireras av företag som har digitala lösningar som förenklar företagandet.

I morgon är det högstadieelevernas tur. Med en föreläsning programmering hoppas kommunen kunna inspirera eleverna till en bransch som söker arbetskraft.

På biblioteket i Katrineholm kan man få hjälp att hitta ut i den lokala naturen med hjälp av appen Naturkartan eller in på de elektroniska tjänsterna på 1177.se. Lära sig förnya recept och läsa journalen hemifrån.

Studieförbundet Vuxenskolan i Nyköping satsar på källkritik, mediekunskap och digital teknik, medan Gnesta bibliotek bjuder in It-chef Hans Haglund som svarar på frågor om bredbandsdragningen i kommunen. Det blir också information om hur man gör med PressReader, digitala tidningar, tidskrifter och E-medier.

Enligt Internetstiftelsen i Sverige, IIS, har nu 95 procent av alla svenskar över 12 år har idag tillgång till internet i hemmet och 2017 svarade för första gången en majoritet av de som är 76 år och äldre svarat att de använder internet.

Karna Frölund