”Det finns absolut ingen anledning att leva fort”

Textstorlek:

Här, på en ö utanför en annan ö i Mälaren, har Nathalie Nylén och Anders Dahlin bestämt sig för att leva ut sin livsdröm. För drygt ett år sedan köpte de Lindö gård, utanför Selaön och Stallarholmen.
– På sikt ska vi bli självförsörjande, säger Nathalie.

– Jag var klar med storstadslivet. Jag hade jobbat, och gjort så kallad karriär som entreprenör, i Stockholm i 12 år, men mitt hjärta bultade hela tiden för en egen gård.

Nathalie och Anders gjorde slag i saken. Först blev det en ”mellanlandning” på en liten gård utanför Nyköping men för drygt ett år sedan hittade de sitt drömobjekt på Hemnet. De slog till. Men det handlade inte om någon klassisk ”Stockhomsaffär” med många budgivningar och hetsig mäklare.

– Det var en före detta veterinär som ägde gården och för honom var det viktigt att hans livsverk förvaltades väl. Jag kan verkligen förstå känslan. Vi gjorde nog ett tiotal besök här på Lindö innan han beslutade sig för att sälja till oss, säger Anders.

Nathalie och Anders blev blixtförälskade när de träffades i stallet för många år sedan. Men det tog tid innan de valde att leva tillsammans. Karriärer och annat låg emellan, men kärleken är, som bekant, envis.

– Men själva livet är viktigast, säger Nathalie, och vi planerade för en gemensam framtid. Vi upptäckte snart att vi delar samma vision och samma livsdröm som vi ville förverkliga.

– Enda skillnaden är kanske att för Nathalie gäller skog och mark men för mig, som kommer från Stockholms skärgård, är havet och vattnet viktigt. När vi hittade Lindö, som alltså ligger på en ö, utan fast förbindelse till fastlandet fann vi allt. Skog, mark, natur och vatten så långt ögat kan se, säger Anders.

Nu sitter vi här på er gård med djur och natur runt oss, blev det som i er dröm?

– Japp, men vi har ju bara börjat. Vårt mål är att bli självförsörjande inom fem år och då kunna jobba till hundra procent på gården.

Nathalie arbetar idag deltid med innovationer och ”communitybyggande” på Strängnäs kommun och så bloggar hon om livet på Lindö. Anders pendlar till jobb i Stockholm varje dag, men målet är att en gång leva av och på gården.

Det där pendling låter tufft. Nu när isen bär går det enkelt att ta sig över Mälaren, till Selaön som har broförbindelse till fastlandet, med spark och under sommartid fungerar det med båt men när isen varken bär eller brister kan det bli bistert.

– Vi har köpt en hydrokopter som gör resan över snabb och som fungerar på såväl is som vatten men vi har också en liten övernattningslägenhet i Strängnäs när det blir problem, förklarar Anders.

– Det handlar också om säkerhet. Något kan hända oss eller djuren. Tanken är också att bygga en helikopterplatta på ön så att ambulanshelikopter kan ta sig hit om olyckan är framme. Vi säkrar också upp med brandpump – för säkerhets skull.

Det låter inte enbart som guld och gröna skogar?

– Nej, så är det. En dag som denna kanske det verkar supermysigt när vi sitter här och äter blåbärspaj, på blåbär som jag plockade i höstas, men vissa dagar är det självklart tufft. Men då är det vi två mot hela världen. Vi är ett team och reder ut svårigheterna, säger Nathalie.

Nathalie och Anders har just kommit hem från den årliga ”Livsreflektionen”. Det innebär att de en till två gånger om året reser bort för att gå igenom sitt gemensamma liv.

– 2010 hittade jag på en mall som vi följer i samtalen. Det är, precis som det låter, en slags livsreflektion, förklarar Nathalie, och fortsätter:

– För vår del handlar det om att leva i hälsa och harmoni. Vi har gjort en slags pyramid, där hälsa och harmoni finns överst. Sedan svarar vi på frågan hur och då handlar det, för vår del, om kärnvärden, som familj, att inte stressa och att ta tillvara på varandra.

– Sedan, längst ner, finns målen. För oss är till exempel att vara självförsörjande ett delmål.

Nathalie talar mycket entusiastiskt om sin mall. Frågan är om Anders är lika överväldigad?

– Ja, verkligen. Mallen ger oss en fin hjälp att styra kosan åt rätt håll. Den hjälper oss såväl kortsiktigt som långsiktigt att nå våra mål.

Efter svaret blir det tyst en liten stund. Nathalie och Anders blickar möts kärleksfullt. Ingen, mer än de själva, vet vad som ligger bakom deras senaste resonemang, och vårt samtal styrs åter till livsdrömmen.

– Det finns absolut ingen anledning att leva fort. Här har vi tillsammans, och med våra djur hittat den harmoni vi alltid har sökt, säger Nathalie.

– På Lindö lyckas vi kombinera våra liv i både tvåsamhet och ensamhet, det är viktigt.

Fikastunden är över. För Nathalie och Anders väntar arbete på gården, trots att det är lördag. Hönsen ska matas, fåren och hästarna pysslas om och sedan ska det röjas i skogen.

Boningshuset ska göras iordning och till Anders livsdröm hör också att timmertorpet från 1700-talet ska renoveras. Och då handlar det inte om vilken liten renovering som helst, taket har fallit in och projektet ser näst intill omöjligt ut att genomföra.

– Inget är omöjligt. Finns viljan klarar man det mesta, säger Anders, när vi tillsammans med de tre hundarna i släptåg ger oss ut i vinterkylan, på spark för att ta oss över till nästa ö, Selaön.