Dansen som mötesplats

Dans för kropp och själ pågår i Gnesta och Oxelösund. Koreografen Jenny Francke håller i communitydance-projekt i båda kommunerna.

Textstorlek:

Under våren dansar man i både Gnesta och Oxelösund. Jenny Franke, koreograf och pedagog håller i ett så kallat Communitydans-projekt, samhällsdans lite fritt översatt, i de båda kommunerna.

En grupp människor dansar tillsammans med en professionell koreograf. Det ska bli ett dansverk som efter visas upp för andra, men det är inte huvudsaken.

– Själva dansövningarna är lika viktig som uppvisningen, det är inte en träning för en uppvisning utan kreativt umgänge i grupp, säger Jenny Franke.

Tanken är att det ska ge människor en möjlighet till gemenskap, skapande, lustfyllt dansande och ett lokalt engagemang. Man behöver inte kunna dansa för att vara med, däremot är det viktigt att fullfölja projektet och vara med alla tio gångerna.

– Det kostar inget utan man kan säga att betalar tillbaka genom att visa upp sitt dansverk.

Jenny Franke är bland annat utbildad i Movement Center School i Devon, England och det var i Storbritanniens efterkrigstid som samhällsdansen växte fram.

Där ligger tonvikten på skapande dans med en tydlig social agenda, ofta på ställen som inte förknippas med dans. Det kan vara i fängelser, äldreboenden, sjukhus, särskolor och institutioner.

Jenny Franke förklarar att det är en metod att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans.

– Det är en mötesplats för människor som aldrig skulle träffats och dansat tillsammans och i den situationen finns möjlighet att vara kreativ, säger hon.

Dansen har kommit igång. Mellan 20 och 25 deltagare är med i de båda kommunerna. Åldersspannet är brett, den yngsta är sju och den äldsta är 83 år.

– Det är inte jag som bestämmer hur dansen ska bli. Initiativen kommer från alla som dansar. Jag kan presentera olika dansövningar, men det är deltagarna som bestämmer och gör de konstnärliga valen.