Att gråta är bästa vårstädningen

Textstorlek:

Innan våren kommer och du blir så där sprittande glad och lycklig, tycker jag att du ska passa på att gråta. Gråt ut allt mörker och all kyla som du samlat på dig under vintern. Att gråta är som att vårstäda. Det renar och rensar ut och ger friskhet i sinnet. När man gråtit ett tag och inte orkar mer tycker jag att det känns ungefär på samma sätt som att gå i skogen, när solen äntligen spricker fram efter ett kraftigt regn. Plötsligt ser man allt klart igen och det luktar friskt och färskt. Att gråta är ingen svaghet, det är en styrka.

Hur många är det inte som har sagt, eller säger till sina barn: ”Inte ska du väl gråta, du som är så stor?”. Eller: ”Men gråt inte – det var väl inte så farligt”. Eller helt enkelt: ”Sluta lipa!”. Hemma hos oss gör vi precis tvärtom. När något av våra barn börjar gråta så tittar jag och hustrun på varandra och nickar fram ett tyst ”äntligen”. Vi vet ju att dom behöver gråta, de små liven, och att de mår så mycket bättre på alla sätt, när de fått gråta ett tag. Och när det går för länge mellan tårarna märker vi det ganska tydligt. De är mer stressade och frustrerade och det blir mycket mer bråk och tjafs i huset.

Gråten fungerar faktiskt som ett naturligt bedövningsmedel, som lindrar smärta och när smärtan lindras, får vi en chans att vila och återhämta oss. När vi gråter utsöndras bl.a hormonerna opioider och oxytocin. För den om ofta är stressad är det jättebra att gråta. Gråten lindrar helt enkelt stress.

Det kan till och med vara farligt att hålla tillbaka tårarna när man är ledsen och vill gråta.

Det kan skada kroppen om man hindrar den från att släppa ut ångest och andra negativa känslor. Om man låter dessa känslor stanna kvar kroppen koncentreras dom och byggs upp till något som kan orsaka mycket större skada i framtiden.

Jag gråter ofta, tack och lov. Ibland är det för att det har varit mycket att tänka på, mycket bråk hemma i familjen eller att jag är stressad över jobb och ekonomi. Men oftast gråter jag till film. Vi brukar till och med leta särskilt efter filmer man kan grina till. Men det är ju svårt det där. Filmer som utstuderat marknadsförs som ”snyftare” är oftast mest patetiska. Ska man gråta på riktigt funkar det bäst med filmer som är bra på riktigt. De senaste filmerna jag gråtit till är ”Three Billboards Out Of Ebbing, Minnesota” och ”The Perks of Being A Wallflower”. Jag rekommenderar dem starkt. Är du trött, stressad och orolig, så rekommenderar jag dig att gråta. Det är den bästa vårstädningen!