Odling är livet för Johannes

Textstorlek:

Han är den experimenterande odlingsinspiratören. Möt Flensbördige Johannes Wätterbäck som tillsammans med sin sambo Theres driver odlingsbloggen Farbror Grön.

Just nu är det bråda tider för Johannes. Vintersådden är i full gång och chilin ska omplanteras.
– 70 procent av alla grönsaker jag sår, sår jag på vintern i minusgrader, berättar han.
Hemma i lägenheten i Västerås växer både kaffe- och teplantor i fönstren. På spisen ligger en hög steriliserad jord.
Odlingsbloggen Farbror Grön har de senaste åren vuxit så det knakar. På sex år har bloggen skaffat sig en halv miljon visningar per månad. Fansen är många och i kommentarsfälten gror frågorna.
– Jag tycker interaktionen med läsarna är viktig. Jag är inte intresserad av att lyfta mig själv, utan jag vill lära ut. Läsarna ger mig också många idéer kring vad kommande inlägg ska handla om.
Vad frågar läsarna mest om?
– Många är osäkra på specifika moment. Det är många som frågar om just vintersådd, vad jag använder för gödsel och om ensilage. Mycket detaljfrågor. Många behöver hjälp med de sista små pusselbitarna.
Bloggen föddes 2012. ”Theres tvingade mig att börja skriva”, säger Johannes, och sedan dess har Farbror Grön vuxit fram i sin egen takt.
Johannes intresse för odling sträcker sig dock betydligt längre bakåt i tiden än så – tillbaka till uppväxten i Flen.
– Det började på riktigt när jag var 19 år gammal. Jag startade söndagen den 8 mars 1992, troligtvis på förmiddagen. Jag vet, för jag hittade en gammal anteckningsbok för några år sedan, säger Johannes.
– Jag började för att jag ville renovera en övergiven trädgård som min mamma hade haft. Hon gick bort när jag var liten. Jag ville få trädgården vacker igen och blev ”hooked up” redan första året. Jag tyckte det var kul – och svårt. Och tycker jag något är svårt vill jag försöka igen, för jag vill verkligen lära mig saker och ting.
Och på den vägen är det. Johannes säger att ”ett liv utan odling inte är ett liv”.
Än idag lever skogsträdgården i Flen vidare. Johannes själv fortsätter att testa sig fram och är idag engagerad i flertalet odlingar.
Han föredrar att kalla sig experimenterande odlingsinspiratör framför någonting annat.
– Först i andra hand är jag en skrivande odlingsinspiratör. Många är tvärtom. Många kallar sig för skrivande trädgårdsmästare. Jag måste testa allting hela tiden.
Vilka odlingstrender ser vi just nu?
– Begreppet preppers kommer mer och mer och många människor vill ha kontroll över vad de äter. De vill veta vad de odlar, hur man odlar och vad man får i sig.
– Odlingslotter är också något som blivit populärt, kanske framför allt bland unga. Många yngre flyttar också ut på landet.
2015 släppte Johannes och Theres sin första bok, Alla fingrar gröna, som prisats av bland annat Svenska måltidsakademien. I dag har de även en egen youtubekanal, ett instagramkonto med dryga 14 000 följare och en podcast tillsammans med en annan odlingsbloggare. Dessutom är ytterligare två böcker i görningen och Johannes ger allt fler föreläsningar.
Framtiden ser spännande ut för Farbror Grön.
– Jag tror många gillar oss för att det vi gör är äkta och det är det viktigaste. Vi gör det vi skriver och visar också när det går åt helvete, säger Johannes.
Var ska man börja om man vill börja odla?
– Läs vår bok. Välj en gröda och följ instruktionerna. Men har man inte möjlighet till det så går det ändå. Allt handlar om hur mycket man vill och om uthållighet. Har man det så löser det sig alltid.
Någon växt eller grönsak som du tycker är underskattad?
– Tomater. Det kan man odla i fönstret. Du kan skörda 400 frukter mellan maj och november om du är duktig. Men då krävs det att du kommer ihåg att pollinera dina tomatblommor.
Erik Inge