Lira enligt spelreglerna

"Barnens Spelregler" ska göra det enklare för barn att reagera när tränare eller kompis passerar gränsen för det tillåtna.
Textstorlek:

– I den bästa av världar avsätter tränare lite tid att prata om ”Barnens Spelregler”, och i samma värld engagerar sig föräldrar och styrelse i ämnet, säger Love Swartz, på Sörmlandsidrotten.

Riksidrottsförbundet har i samarbete med Bris tagit fram ett material med sju regler som ska vara till stöd för både barn och idrottsledare. Reglerna vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt.
Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne.
Det är sju allmänmänskliga spelregler/rättigheter att slippa våld och sexuella övergrepp, Om möljligheter att utvecklas på sina villkor och barns rätt till stöttande vuxna.
– För barn som har det jobigt hemma och i skolan ska idrotten vara en trygg plats, inte en plats där de utsätts för fler jobbiga situationer, säger Love Swartz.
Han säger att ”Barnens spelregler” är en del av ett långsiktigt och stort arbete iom Riksidrottsföbundet för ”trygga idrottsmiljöer” som startade redan 1995 men som fick extra skjuts 2011.
För sju år sedan gick den före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg ut och berättade hur hans tränare och styvpappa Viljo Nousiainens systematiskt hade förgripit sig på honom sexuellt.
Under höstens #metoo – rörelse har #timeout och kanske främst Moa Hellners vittnesmål, om att hon blev våldtagen av en landslagskollega under Finnkampen, än en gång skakat om idrottsrörelsen.
– Barnens spelregler ska ge stöd till barn och föräldrar att reagera, säger Love Swartz.
– Det behöver inte handla om sexuella övergrepp utan kan röra sig om överdrivet hård träning, konstiga krav eller till exempel ett konstigt språkbruk med uttryck som ”spela inte som en kärring”.
Han säger att föreningar som vill ha hjälp att prata om barnens rätt och trygghet kan höra av sig. På Sörmlandsidrottens blogg skriver han att 93 procent av barnen inom idrotten säger att de trivs i gemenskapen. 96 procent säger att idrotten är rolig. Han frågar om det är tillräckligt.
Karina Frölund