Legolov vid gråväder

Textstorlek:

Det är sportlov. Grå och kall vinterkänsla, blöta strumpor och limpmackor. Så kan det vara. Men det kan också vara färg, lek och utmaningar. Som i Gula Industrihuset i Stallarholmen. Tillsammans med Strängnäs kommun öppnade Drömfabriken, under en sportlovsdag, upp för kreativ lek med Lego.

– Hej, jag heter Gabriel och jag ska visa vad som finns att göra. I det här rummet har vi byggt upp flera stationer där ni med hjälp av Lego kan pröva att göra olika saker. Till exempel att bygga en bil och köra race med.

– Men så finns det också en låda med 100 kilo Lego och tusentals bitar att bygga vad som helst med, säger Gabriel Bremler, legonörd och skapare av legoevent för barn.

Får man säga så förresten, Legonörd?

– Absolut, det gör mig stolt och glad. Jag har byggt lego nästan varje dag sedan jag var tre år. Och jag minns fortfarande att min första byggsats var ett flygplan.

Ett hundratals barn, från olika fritidshem i Strängnäs, passerar under dagen in och ut. Själva eller tillsammans bygger de allt från små hästar till höga hus.

– Det här är jätteroligt, säger Evelina, som just har vunnit tävlingen om att på fyra minuter bygga det högsta tornet.

För Leo gick det inte lika bra, när halva tiden hade gått rasade tornet, så det var bara att börja om från början igen. Men han var inte det minsta ledsen:

– Jag har Lego hemma så jag tycker att det roligaste var att få åka den gröna bussen hit.

Gabriel går runt, visar små specialknep, peppar och hjälper till.

– Det bästa med Lego och övningarna vi prövar på här är att de är så inkluderande. Det krävs inga förkunskaper. Jämför man med, låt oss säga fotboll, är det alltid några barn som har övat och är lite bättre. Men att bygga Lego kan alla.

– Den bästa stationen är bron. Tillsammans får eleverna konstruera en hållbar bro över en liten flod. Det är fin symbolik i den övningen.

– Jag trodde inte att mitt sportlov skulle bli så kul eftersom vi bara skulle vara hemma. Men jag tycker det blev en bra dag, säger Leo.