Hotade skolor läggs ner

Textstorlek:

Det blir folkomröstning om skolorna, men landsbygdsskolorna läggs ner. Det har kommunfullmäktige i Strängnäs beslutat – på samma möte.

– Får inget annat er att se hur galet beslutet är så borde det vara tydligt nu när Sverigedemokraterna och Vänstern står helt enade och på samma sida i en fråga.

Repliken, som avfyrades av Stefan Jacobsson (SD), väckte åhörarnas och fullmäktiges längsta applåd och många skratt. Annars var det mest upprörda känslor när beslutet om att lägga ner Fogdö Skola, Härads skola, Lännaskolan och Tosteröskolan samt högstadierna på Karinslundsskolan och Stallarholmsskolan fattades.

Ulf Eckardt, som är förälder och som ligger bakom insamlingen på 2 700 namn som krävt en folkomröstning, och som satt på åhörarläktaren under mötet är besviken efter beslutet:

– Det är respektlöst, helt respektlöst, jag vet inte vad jag ska säga. Vi är så besvikna. Det är uselt att politiker är så fega att de inte närvarar här under sammanträdet.

Han syftar på att kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) och kommunstyrelsens ordförande Leif Lindström (S), som vid tidigare beslut i frågor om landsbygdsskolorna lagt ner sin röst, valt att frånvara på grund av semestrar.

– Det är ynkligt, kommunfullmäktige ligger alltid, sedan hur lång tid som helst tillbaka, inplanerat den sista måndagen varje månad, inflikar en annan åhörare.

Moderaternas talan leddes under kvällen i stället av partiets gruppledare Magnus Stuart. Han motiverade nedläggningen genom att säga:

– Vi tar ansvar. Den här frågan handlar inte enbart om skolorna. Det handlar också om ekonomi. Vi måste kunna erbjuda alla invånare i kommunen en god skola, plogade vägar och bra äldreomsorg. Då gäller det att fördela tillgångarna på ett ansvarsfullt och genomtänkt sätt.

– Samtidigt vill vi erbjuda en god och hög kvalitet på skolorna. Det gör vi genom att koncentrera resurserna.

Även Pia Steensland (KD) talade sig varm för hög kvalitet inom skolan men hennes recept var ett annat.

– Ett nytt förslag måste arbetas fram. Släpp prestigen, det här förslaget har arbetats fram i brist på dialog. Vi har många väldigt fina friskolor med höga resultat i alla mätningar som vi borde titta mer på och lära oss av. Jag förstår att vi kan tvingas fatta icke-populära beslut men då måste det vara välgrundat.

Även Centern, Vänstern och oberoende ledamöter talade, många gånger inlevelsefullt, mot nedläggning av landsbygdsskolorna men majoriteten, moderaterna och socialdemokraterna röstade igenom förslaget.

Samtidigt beslutades om att en folkomröstning ska genomföras. Den kommer sannolikt att ske i samband med det allmänna valet den 9 september. Hur frågeställningen ska lyda är inte klart. Det blir en fråga för valnämnden.