Mest omfattande åtalet i Sörmland

Textstorlek:

Åtal har väckts mot tio personer i en stor brottshärva som innefattar mord, utpressning för miljoner, våldtäkt och en granatattack mot ett polishus. Mordet gäller en 35-årig småbarnspappa som avrättades i maj 2017 i Katrineholm. Det var i samband med den mordutredningen som polisutredningen växte under hösten.

I de olika utredningarna har över 20 personer delgivits brottsmisstanke. Elva personer har varit häktade. Av dessa är fem personer fortfarande häktade.

Fyra personer åtalas nu för mord och en person för anstiftan till mord. Detta meddelade åklagare på en pressträff i Nyköping på fredagen.  Övriga åtalas för bland annat våldtäkt, grov utpressning och penningtvättsbrott. Den som kastade granaten mot polisen kan dock inte åtalas då han är avliden.

Utredarna uppger att det är den mest komplicerade utredningen som polisen haft i länet. 600 förhör har hållits, fler än 30 husrannsakningar har gjorts och 35 telefoner har tagits i beslag.

De åtalade är i åldrarna 22 – 40 år. Huvudförhandlingarna inleds den 12 februari. Rättegången förväntas ta omkring en månad.

Lena Magnergård