Hopp och framtidstro

Textstorlek:
2018? Det känns litet ovant att skriva siffrorna i detta nya år. Ute regnar det och är grått, så grått. Ingen snö, vägarna är leriga och sliriga och mörkret känns som en grå våt filt. Inte är det lätt at hålla modet uppe och inte blir det lustigare av att läsa dagspress och se TV-nyheter.
Som tur är fick jag boken Hopp av författaren Rebecca Solnit i julgåva. Ja ni vet, hon som skrev den uppmärksammade boken ”Män förklarar saker för mig”.
Det Solnit gör i sin bok är att lyfta fram alla de gräsrotsrörelser som faktiskt lyckats förändra historien. Hon menar att vi idag dränks av negativa nyheter vilket gör att vi blir modfällda och deprimerade och tror att framtiden inte går att påverka. Och att vi glömmer hur människor genom ett idogt gräsrotsarbete faktiskt ändrat historien tusenfallt: franska revolutionen, medborgarrättsrörelsen i USA och på Nordirland, rösträttsrörelsen både utomlands och här i Sverige, kvinnors kamp för rösträtt, fackföreningsrörelsen, kampen för fri abort, alla barn rätt till dagis/förskola.
Listan kan göras lång. Hon menar också att även revolter som inte lyckats ändå rubbat cirklarna för makthavarna, att de fört upp kraven på agendan vilket gjort att reformer och lagändringar införts. Och att dessa uppror, som kan verka plötsliga och spontana, faktiskt har föregåtts av en lång tid av underjordiskt arbete.
Jag tänker på det som händer i Iran nu, där tiotusentals människor runt om i landet går ut och protesterar mot regimen. I de videoinslag som visats i TV ses kvinnor utan hijab i protest, kvinnors röster hörs skandera slagord. 2009 slogs den så kallade gröna revolutionen ner men uppenbarligen har det bubblat och organiserats under ytan och så plötsligt bryter vreden ut. Och lika plötsligt meddelar så sedlighetspolisen den 30 december att de inte längre kommer att gripa människor som klär sig ”oislamskt”. I fyrtio år har kvinnor tvingats dölja sina kroppar med slöja och långa kappor och kastats i fängelse som de inte följt reglerna. Det som händer är stort.
Och här i Sverige då? Jag tänker på kampen om Ojnareskogen på Gotland, mot gruvdriften i Sápmi, rörelsen Ingen människa är illegal och Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! DE har påverkat och påverkar.
Och #metoo!!! Vem hade kunnat ana hur stort detta skulle bli? Det har skakat samhället i grunden och det är bara början.
Gott Nytt 2018 fyllt av hopp!
Plus: Nytt År, nya tag!
Minus: Att de fem männen som stod åtalade för grov våldtäkt i Fittja friades. Skandal!
Marie Selander