Förbud att överge katt

Eva Söderberg på Djurskyddet i Mariefred får många samtal om övergivna katter. Den här missen hittades en gång övergiven utanför en lagård i Gnesta, nu är hon huskatt på Djurskyddet. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Regeringen har nu föreslagit att det ska bli lag på att överge katter.
– Det kan låta bra, men hur ska man någonsin kunna bevisa det? undrar Eva Söderberg på Djurskyddet i Mariefred som varje år får ta emot hundratals övergivna djur.

– Det här med katterna är ett stort problem, suckar Eva Söderberg. Man kanske tror att det handlar om sommarkatter men det är så mycket mer.
– Ungdomar som flyttar hemifrån och aldrig har haft något djur. Katt låter gulligt men sedan kanske den inte gillar att vara så mycket ensam hemma, börjar kissa inne eller något sådant. Då släpper man bara ut den.
Och det är just den här problematiken regeringen vill komma åt. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill ha ett förbud mot att överge katter och andra tamdjur. Det är en av punkterna i förslaget till en ny, moderniserad djurskyddslag som regeringen nu ska lämna till Lagrådet.
– Den stora nyheten är egentligen att vi har en lagstiftning som har väldigt många år på nacken, den är 30 år gammal, den är lappad och lagad i flera omgångar. Nu tar vi ett helhetsgrepp, moderniserar lagen och vi tar ytterligare steg för att förbättra djurvälfärden, säger Sven-Erik Bucht.
Regeringen uppmärksammar speciellt vildkatternas situation i lagförslaget. Därför föreslås ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur. Kan man inte hitta djurets ägare, har länsstyrelserna skyldighet att ingripa.
– Jag tycker att det är bedrövligt när man lämnar katter vind för våg. Det är ett jättestort problem som finns, säger Bucht.
– Visst är det bra att man försökter göra något åt saken, men jag tror tyvärr inte det hjälper, säger Eva Söderberg på Djurskyddet i Mariefred.
– Vi måste alla inse att djuren är vårt gemensamma ansvar. Hittar vi ett övergivet djur har vi alla ett moraliskt ansvar att ingripa, tycker hon.
För tillfället har Eva inte så många katter inne på Djurskyddet. Hon förklarar att katterna nu kanske klarar sig. Men hon säger att det när snön lägger sig som problemen kommer.
– Då får vi massor med samtal om övergivna katter och kattungar. Dessa katter lider enormt och brukar vara helt utmärglade när vi hittar dem.
Lena Magnergård