Dags att utöka körkortet

Ganska överlastat på släpet för hästen Ior, Sofia Bergqvist, Göran Bengtsson och Ossian Månsson i Flen. Det är nog dags för utökat körkort. Foto: Adam Roskwitalski
Textstorlek:

– Det började med ett samtal i bilen. Någon sa ”du måste se till att ha rätt körkort” till den som körde, säger Göran Bengtsson, LRF Flen.
Plötsligt visade det sig att det var något som fler tänkt på och hade behov av.

Därför tar LRF i Flen initiativet att tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Sjögrens Trafikskola starta en kurs för de som behöver uppgradera körkortet från B till B+ och BE. Det vill säga de som kör med släp.
– Det är många som tänker på att det ska bli gjort men det är svårt att komma sig för. Det här är en kurs för att underlätta för dem, säger Göran Bengtsson.
Ett bra initiativ tycker trafikpoliserna Annelie Ruuska och Tobias Jöhnemark i Eskilstuna.
– Det vi oftast springer på är att de saknar behörighet att köra släpet. Ett exempel är att någon har lånat en hästtrailer och totalvikten överstiger det tillåtna, säger Annelie Ruuska.
Och även om det inte är uppsåt och olovlig körning får de inte köra vidare med släpet.
– Nej, är det för tungt eller kombinationen av bil och transport är för tung då måste de stanna där och lasta om. De får inte köra, dessutom kan föraren bli av med sin behörighet, säger Tobias Jöhnemark.
– Om man brukar köra släp är det definitivt bra att skaffa sig koll på vad som gäller, säger Annelie Ruuska.
Den första sammankomsten den sjunde februari på Vuxenskolan är gratis.
– Man kan komma dit och få information om vad som gäller, säger Göran Bengtsson.
Att ta BE kräver både kunskapsprov och körprov, medan det för utökat B krävs godkänt körprov.
Intresserade behöver inte vara med i LRF för att gå kursen.
– Alla är välkomna, men vi arrangerade med tanke på säkerheten för våra medlemmar, säger Göran Bengtsson.
Fakta:
Utökad B-behörighet är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden ligger i att du med utökad B kan dra tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B-körkort.
Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil.

Karina Frölund