”Vi manipuleras från alla håll”

Textstorlek:
Black Friday. Stora feta krigsrubriker var det huvudsakliga budskapet i min seriösa morgontidning såväl som i ett stort antal brev i min epostlåda under en lång period nyligen. Utökat till svarta helgen eller svarta veckan. Nu handlade det varken om att isarna vid polerna smälter betydligt snabbare än någon kunnat tro, att halten koldioxid i atmosfären nu är den högsta på 800 000 år eller att utsläppskurvorna för klimatgaser vänt uppåt igen trots nya tekniska landvinningar. De svarta rubrikerna var inte heller en varning om att 75 procent (tre fjärdedelar!) av alla insekter försvunnit. Den nyheten drunknade ljudlöst i den stora köpuppmaningen. Halva priset, upp till 70 procent – passa på att fynda inför julen.
Vi konsumerar mer och mer. På 20 år har konsumtionen i Sverige ökat med 63 procent. Jag köper alltså finns jag. Att äga saker skapar en identitet. Den som har råd att äga elbilen Tesla visar både på ekonomiska muskler och på ett miljöengagemang. Och vi manipuleras från alla håll. Med argumentet att det är bättre för miljön med nya energisnåla kylskåp eller tvättmaskiner bygger vi sopberg av fungerande vitvaror. Det är knappast mer miljösmart än att skrota en fungerande bil för att köpa en ny bensinsnålare.
Vi luras också till köp på mer försåtliga sätt. En ny metod riktar sig till doftsinnet, som påverkar oss mer undermedvetet. Vanilj gör oss enligt forskningen lugnare och påverkar tydligen kvinnor mer än män. Så se upp tjejer om det doftar vanilj i elektronikbutiken. Tur att man dras med en efterhängsen förkylning!
Och all konsumtion påverkar förstås både den globala uppvärmningen och nyheten som försvann; den om insekterna. Klimatfrågan kan ju knappast ha undgått någon, men den är ju så stor och känns så långt fram i tiden. Men för alla som har eller kommer att få barnbarn är stora konsekvenser en realitet. Och lite försvunna insekter kanske många ser som en positiv nyhet. Insekter tycks ha svårt att vinna vår empati, trots att de i många fall gör en enorm samhällsnytta: bin som pollinerar, gråsuggor som bryter ner löv och annat organiskt material, rovbaggar som begränsar så kallade skadeinsekter i jordbruket. Listan kan göras hur lång som helst. För att inte tala om att orsaken till att de minskar ju kan slå tillbaka på oss själva.
Så den bästa julklappen är kanske den vi inte köper. Och om Leif ”Vad fan får jag för skatten” Östling och de andra som tjänar miljarder betalar sina skatter istället för massiv lyxkonsumtion – så kanske…
+ Äntligen ett helt dygn utan regn
-Hur gick det till när upprustning återigen blev en väg till fred?
Lena Näslund