”Tänk på mig när du håller i en smällare”

Smällaren slet sönder Dicks händer. I dag föreläser han om olyckan. Foto: Nyköpings kommun
Textstorlek:

Glittrande, sprakande, smällande. Nyårsraketer kan vara fina, de kan vara mäktiga – men också väldigt farliga. Fråga bara brandmannen Dick Karlsson.

Året är 1994. Dick Karlsson och några kompisar ska överraska Dicks granne som fyller 30 år. Bland annat tänker de väcka honom genom att avfyra en lite större smällare.
Dick, som är brandman, tar på sig uppgiften att tända på fyrverkeripjäsen och går ned på baksidan av huset. Resten av kompisarna står på säkert avstånd en bit därifrån.
– Jag hade en stubin som skulle räcka cirka 30 sekunder. Jag ville ju ha koll på läget, berättar Dick.
– Jag försökte tända en gång men inget hände, så då försökte jag en gång till.
På tredje försöket händer det som inte får hända. Smällaren exploderar. Dick kastas bakåt av explosionen. När han tittar på sina händer inser han att läget är allvarligt.
– Det fanns inte mycket kvar av dem, säger Dick.
Tack vare erfarenheten av arbetet som brandman sätter han det som finns kvar av händerna i högläge och tar sig upp till kompisarna som lägger tryck- och avsnörande förband. De frågar även om Dick ser någonting.
– Jag kunde ju inte se mig själv i ansiktet, men tydligen hade jag fått 30 splitterstänk i ansiktet, bland annat några på ögonbrynet, säger Dick.
Blev du rädd någon gång?
– Nej, jag hann nog inte bli det.
Ambulans tillkallas och efter lång stunds vård på plats skjutsas Dick först till Mälarsjukhuset och sedan till Örebros sjukhus. Där tillbringar han sammanlagt tre veckor, och under de första två opereras han varannan dag.
– Jag tappade tio kilo på 14 dagar. Totalt har jag genomgått 13 operationer.
Det tar Dick två år att ta sig tillbaka till jobbet. Två år av hård träning och ömsom läkarbesök för att få tillbaka styrkan i det som finns kvar av händerna.
I dag arbetar Dick som servicetekniker på räddningstjänsten i Nyköping och som brandman i Sparreholm. Utöver det åker han runt och föreläser om sin olycka.
– Många av dem jag pratat inför genom åren är vuxna nu och de kommer ihåg en. Det är roligt. Det känns som att man har gjort avtryck. Förhoppningsvis är det många som tänker till.
Under en föreläsning drar Dick hela historien och visar även en hel del otäcka bilder. Förhoppningen är att väcka tankar kring riskerna med fyrverkeripjäser.
För även om lagstiftningen stramats åt sedan 1994 inträffar det årligen incidenter med raketer och smällare inblandade.
– Jag kan till och med tycka att det är mer smällare nu än då. Det smälls mer i tid och otid. Attityden har blivit hårdare. Man tänker inte på riskerna, säger Dick.
– Jag brukar säga till de jag föreläser för att de ska tänka på mig nästa gång de håller i en smällare.
Vad ska man tänka på när man skjuter fyrverkerier?
– Håll rätt säkerhetsavstånd. Tänder inte pjäsen på första försöket, gå inte fram igen. Låt den stå till dagen efter.
– Tänk på var du riktar raketen. Sikta gärna ut mot en sjö eller åker – och absolut inte mot människor.
– Tänk på djuren. Det finns många som är rädda för smällare. Släng inte smällare bakom personer som har hjärtproblem.
Erik Inge