Staden som inspiration

"Vi släcker mörkret" i Crusellhallen i Linköping. Foto: Henrik Witt
Textstorlek:

Tuomo Haapala från Julita gör städer till allkonstverk. I gigantiska föreställningar med sång, dans, poesi, teknik och musik får han olika grupper att samarbeta.

Förra veckan flyttade han inomhus, när han tillsammans med 140 personer satte upp föreställningen ”Vi släcker mörkret” i Crusellhallen i Linköping.
– Jag skräddarsyr föreställningen för staden. Det gäller att plocka fram det som är speciellt och genuint för varje enskild stad.
Det var den 33:e stadsföreställningen sedan starten för 25 år sedan. I Linköping var föreställning framtagen i samarbete med folkbildningen i Östergötland.
Därför ingick folkhögskolor och studieförbund men också flyktingboenden, dansgrupper, teatersällskap, körer och Linköpings Tekniska högskola. Och flugfiskare, modellflygplan och en sjungande älg.
– Det tar mellan ett halvår till ett år att komponera föreställningen. Det beror på hur stor den är och hur många som är inblandade.
Tuomo Haapala är musiker och kompositör och det är han som skriver manus, musik, noter och sångtexter till varje föreställning. Den första, i Stockholm, ”Vattenspel i Strömmen”, ägde rum under Vattenfestivalen 1992.
– Det började med att jag gick över Strömbron och slog på broräcket, pling, plong liksom, när jag plötsligt ser framför mig hur häftigt det vore med slagverkare på bron och fin belysning. Platsen är otrolig mellan Operan och slottet.
Efter mycket planerande, organiserande och hårt arbete sattes ”Vattenspel i Strömmen” upp med orkester på flotte, ångbåtsorgel, grodmanskör, och en vaktparad med mässingsinstrument. 30 000 personer såg allkonstverket.
Sedan dess har han varit runt i Sverige, Norge och Finland, i små orter och stora städer jobbat med mer enorma föreställningar.
– Det handlar om samarbete och fantasi, Det händer något när olika grupper ska samarbeta, ryttare, simmare och sopraner. Det är som att ha en palett med oika färger och människans olika kunskaper är färger på paletten.
Nu ska han föreläsa och ha workshops om just samarbete och fantasi i Norge.
Karina Frölund