Sponsrat innehåll

Saffran – en del av den svenska jultraditionen

Textstorlek:

Saffran är en av de mest dyra kryddorna i världen med ett pris på mellan 20.000 och 70.000 kronor per kilo beroende på kvaliteten och hur skörden för året har gått. Det odlas runt 300 ton saffran varje år och för att producera ett kilo saffran behövs det upp till 200 000 krokusblommor.

I Sverige har saffran blivit en krydda som förknippas med julen, en krydda som används i julens bakverk och julgodis. Den kan också förekomma i maten på julbordet, som dressing i salladen eller som smaksättning på sillen. I Sverige står Gotland för den största saffranskonsumtionen, landskapet där saffran faktiskt hade sin början i Sverige.

Hur kom saffran till Sverige?

Det sägs att saffran redan användes av romarna och grekerna före kristus tid. Den användes i medicinskt syfte och ansågs bota både kramper och magbesvär. Sedan använde romarna saffran för att färga vattnet i fontänerna kring de stora palatsen för att få vattnets färg att likna guld. Saffran hade alltså tidigt en hög status i samhället.

Men så tidigt kom den inte till Sverige. När saffranshandeln under 1300-talet började ta fart började saffran att sprida sig upp till Europa och Sverige. Då användes den både som krydda men även som färgmedel. Den var betraktad som dyrbar och väldoftande och var eftertraktad vilket gjorde att den förknippades med lyx och rikedom även hos svenskarna. Saffran ansågs till och med så värdefullt att om man såg någon som helst antydan till förfalskning av kryddan kunde man dömas till döden.

Lussekatter är inte ett svenskt påhitt

Saffran kom genom den öppna handeln i Östersjön och därefter föddes även idén med att använda saffran i bakverk. Främst i Östergötland började kungligheter och klosterföreningar ersätta kanelen i kanelbullarna till just saffran. Sedan på 1500- talet spreds det sig till Uppland och även till Kung Gustav Vasa som sägs ha förvarat kryddan i sin kryddkammare. Innan man började använda kryddan till bakning till Luciafirandet, vilket var kring 1800-talet, var det mestadels de rika på Gotland, Östergötland och kring Mälaren som åt saffransbullar.

Desto mer det bakades och när järnspisen introducerades under 1800-talet, började saffransbrödet bakas i många svenska hem. Tillslut blev det också förknippat med julen, då det bakades kring Lucia samt julafton under senare år.  

Men det är inte Sverige som infört namnet lussekatt för detta smakrika vetebröd, utan Holland var först. I Holland bakade man så kallade “duyvelskater” (djävulskatter) för att skydda sig mot djävulen Lucifer enligt magisk tro. Man formade saffransbullen som en katt, för man trodde djävulen skulle komma i den skepnaden. Detta har sedan spridit sig till Sverige men i dag bakar vi sällan lussekatter som faktiskt ser ut som en katt även om namnet fortfarande hänger kvar.

Kärleken till saffran har blivit ännu större

Nuförtiden finns saffran på de flesta kryddhyllor under julen och den används både till bakning men också många gånger till matlagning. För just lussebullar behövs bra redskap och hjälpmedel i köket så att bakningen blir så smidig och enkel som möjlig, speciellt om man bakar med barnen eller gör många plåtar själv inför julen. Med ett sms-lån går det snabbt att få pengarna på kontot, vilket gör att man kan sätta igång bakningen redan den dagen man tagit sitt lån. Det kanske inte är det mest optimala med ett lån, men under en stressig månad som december kan det behövas extra pengar och du kan låna till just det du vill för att underlätta för dig själv.

Nuförtiden tipsar många bloggare och matprofiler om hur saffran kan användas på nya och kreativa sätt. Testa du också att använda saffran i mer än bara lussekatterna. Du kan till exempel prova att ha saffran i din morgongröt med tranbär och en klick yoghurt på toppen. Eller blanda in saffran när du gör pannkakor. Eller varför inte testa att göra en sallad med en god saffran och honungsvinägrett till? Sätt rolig och annorlunda smak och färg på din mat och desserter med hjälp av saffran. Bara din fantasi sätter gränser.