De hjälper barnen på Litauens landsbygd

Vaikai betyder barn på litauiska. SOS Vaikai stödjer sjukhuset och barnhemmet i Pakruojis. Foto: privat
Textstorlek:

Bara timmen bort med flyg – men 50 år bakåt i tiden. Föreningen SOS Vaikai skickar årligen hjälppaket till sjukhuset och barnhemmet i Pakruojis till Litauen. Här lever befolkningen i en social misär sedan många år tillbaka.

Inger Nordén är ordförande för föreningen som har sitt säte i Katrineholm. Hon har varit med till barnhemmet i Pakruojis ett flertal gånger och säger att gemene man inte kan förstå hur fattigt det är på landsbygden i Litauen.
– Innan vi åkte ner första gången hade vi ingen aning om hur fattigt var. Det kom som en chock. Det är social misär, säger Inger.
I kommunen Pakruojis bor omkring 20 000 människor, varav 6000 i tätorten. Arbetslösheten ligger på över 40 procent.
Inger kom i kontakt med den lilla kommunen när hon var rektor för Ellwynska skolan.
Vård- och omsorgsprogrammet har som tradition att erbjuda eleverna praktik utomlands. Första resan till Pakruojis gjordes 2012 och blev omtumlande.
– Du kan tänka dig, fem ungdomar på 18 år med telefoner och grejer. Men i Pakruojis fanns inget internet och huset vi skulle bo i såg ut som det gjorde hos min gammelmormor. På sjukhuset fanns inte ens lakan till alla sängar, berättar Inger.
Omständigheterna i Pakruojis kan härledas bakåt till Litauens självständighet 1990 och Sovjetunionens fall året därpå. Utvecklingen från planhushållning och diktatur har varit allmänt positiv, men den har samtidigt ökat klyftorna mellan stads- och landsbygdsbor.
När Litauen utropade sig självständigt blev folket i Pakruojis helt plötsligt utan arbetstillfällen.
Samhället började sakta förfalla – en ond spiral som fortsatt sedan dess.
– De som får jobb flyttar därifrån. Det skapas inga nya arbetstillfällen. Butiker slår igen. Med andra ord är det de som är arbetslösa och sjuka som blir kvar, berättar Inger.
En av de som försökt hjälpa till i Pakruojis är Laima Andersson som i 20 år arbetat med SOS Vaikai. Laima är själv från Litauen men bor numera i Julita.
I Litauen har Laima en second hand-butik vars intäkter går till att stödja sjukhuset och barnhemmet i Pakruojis. Dessutom anordnar hon sommarläger där alla barn får delta.
Det är också hemma hos Laima i Julita som föreningen SOS Vaikai i Sverige samlar ihop de saker som sedan skickas till Litauen.
Hittills i år har man skickat en fullpackad lastbil med hjälppaket till Pakruojis. Helst skulle man vilja skicka ytterligare en nu till jul, men för det saknas pengar.
– Vår förening i Katrineholm har bara funnits i knappt ett år. Vi har inga pengar, vi har ingen lokal, säger Inger Nordén.
Föreningen söker just nu med ljus och lykta efter en plats i centrum att hålla till i. Att köra grejer fram och tillbaka till Julita är inte optimalt. Just nu kan man lämna mindre saker temporärt på KTC i Katrineholm.
SOS Vaikai tar emot alla typer av gåvor: kläder, leksaker, möbler och andra prylar. Hittills har både företag och privatpersoner ställt upp.
– Barnen på barnhemmet blir så glada. De är lite gränslösa. De söker så mycket värme, säger Inger.
– Vi vill ge dem hopp om framtiden.
Erik Inge