Dags för ännu en supermåne

Kombinationen av att månen är nära och att den syns i höjd med träd och hus bidrar till att supermånen ser superstor ut. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

Två dagar in på det nya året kan du se supermånen igen. Så ser det ut när en fullmåne är som närmast jorden
– Månen ser stor ut när den kommer nära och ligger i horisonthöjd, då går den att jämföra med träd och hus, säger Clas Lundberg på Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening, VARF.

Månens väg runt jorden är inte rund utan elliptisk. Det har den gemensamt med många av solsystemets kroppar.
När det blir fullmåne kan månen ligga olika långt ifrån jorden, men när det är fullmåne samtidigt som den eliptiska banan passerar nära jorden, det är då det blir en supermåne.
– Ett ganska alldagligt fenomen, säger Clas Lundberg.
Men det är en ovanlig syn eftersom bara en av årets 12 eller 13 fullmånar är en supermåne.
– Månen intresserar många människor, men då handlar det ofta om psykologiska, mytologiska eller astrologiska aspekter, säger Clas Lundberg.
Fullmånen har ofta tillskrivits övernaturliga krafter. Hundar ylar, varulven ömsar skinn och människor blir galna. Ganska många upplever att de sover sämre under fullmåne.
Men det finns inte några entydiga forskningsresultat om att eller hur sömnen påverkas av månens olika faser.
Forskare, även sömnforskare, menar att månen inte påverkar sömnen, utan att det snarare är myten om månen som skapar sömnproblem.
Om de tillfälliga sömnproblemen sammanträffar med fullmånen så drar vi den felaktiga slutsatsen att de orsakades av månen och glömmer de gånger vi legat sömnlösa när det inte varit fullmåne.
Forskare menar också att förväntningarna på fullmånens krafter kan orsaka sömnproblem.
Det är många psylologiska aspekter som spelar in. Många av dem sitter djupt rotade. Det vimlar av historier om sjukvårdspersonal och poliser som har fullt upp när fullmånen gör dem människor mer eller mindre ”galna”.
I gamla mytologiska berättelser är månen både vacker och storslagen. I nordisk mytologi är månen en underskön bror till solen.
I den grekiska och den romerska mytologin finns det ett stort antal mångudar eller mångudinnor som symboliserar eller associeras med månen, ofta är de släkt med eller fiende till någon av alla solgudar.
Den romantiserade månen hittas i astrologin. Där relateras månen till intuition, känslor, instinkt och ombytlighet.
I den ovetenskapliga astrologin finns inte bara stjärntecken, utan också måntecken. Den som tolkar måntecken analyserar var på himlen månen stod när du föddes och kan sedan berätta hur du fungerar på ett undermedvetet och emotionellt plan.
Och så har vi den omsjungna gubben i månen. Under årtusenden har människor tittat upp mot månen och sett olika figurer. De mörka skuggorna har sett ut som djur, fabelväsen eller som en gubbe.
De mörka områdena har fått namn som ”Stillhetens hav” och ”Stormarnas ocean” eftersom man trodde att det fanns stora mängder vatten på månen. Numera vet man att det är stora slätter med stelnad lava.
Clas Lundberg tycker det mest intressanta med månen är att dess påverkan på jorden.
– Livet skulle inte ha uppstått utan månen. Gravitationen stabiliserar jorden och bromsar upp rotationen.
Det är tidvattnets regelbundna förflyttningen av vattenmassorna i världshaven som bromsar på jordens rotation.
Tidvattenfriktionen, som effekten kallas, har långsamt bromsat upp vårt snurrande klot ända sedan månen bildades. Det betyder med andra ord att jorden en gång i tiden snurrade betydligt snabbare än idag.
Månen
Vill du se månen när den är som störst, ska du passa på klockan 03:25, då befinner den sig 356 602 kilometer från jorden.
Karina Frölund