Strängnäs landmärke med kunglig utsikt

Milslång utsikt. Från Kungstornet ser man riktigt långt. Står man på tredje etaget är man 61,5 meter över havet. Långberget var enligt uppgift den första delen av Strängnäs som stack upp ur havet för 4 500 år sedan. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Elva meter högt och med en utsikt över hela Strängnäs. Kungstornet på Långberget i Strängnäs får många nyfikna att stanna till. Nu återstår bara en kunglig invigning.

Initiativtagaren Rolf Wallinder säger att det blivit många reaktioner på bygget. Bara under vår intervju är det ett antal personer som stannar till och pratar.
– Oavsett vad man gör så finns det folk som ifrågasätter. Men de är få. De flesta har sagt saker som ”herregud vilken grej för Strängnäs”. Det är roligt, säger Rolf.
Det har tagit drygt tre år från det att idén föddes till att tornet nu står på plats.
Rolf skickade in ett medborgarförslag till Strängnäs kommun i mars 2015 och ett år senare var bygglovet i hamn. Sedan dess har arbetet med Kungstornet pågått mer eller mindre oavbrutet.
– Det har varit över 20 företag inblandade och jag har varit i kontakt med över 200 personer under arbetets gång. Många har ställt upp ideellt, säger Rolf Wallinder.
Han har själv stått för en stor del av finansieringen. Övriga pengar har kommit in från olika sponsorer.
– Man har också kunnat swischa pengar om man velat bidra, säger Rolf.
Kungstornet bjuder på en mäktig utsikt över hela Strängnäs. Det är oklart om det är stadens högsta topp, men nog ser man långt när man kommer tre etage upp och 61,5 meter över havsytan.
Kungstornet ska dock inte bara bli en utsiktplats. Det ska fungera som ”tidstorn” också.
– Vi kommer att sätta upp bilder på varje etage om Strängnäs historia. Vi vill att man ska lära sig någonting när man kommer hit. För 12 000 år sedan låg Strängnäs under vatten, säger Rolf.
I omgivningarna på Långberget ska skyltar sättas upp med information om platsens brokiga historia. Visste du till exempel att alla stigar på Långberget är döpta efter olika personer?
Nu återstår i stort sett bara ett invigningsdatum. Dessutom ska Kungstornet få en innerbelysning.
Rolf beskriver bygget som ett monument och har en ståtlig plan för premiären.
– Jag vill få hit kungen. Han ska få skriva sin autograf intill sin farfars (Gustav V) som finns på en berghäll här borta.
– Jag ger mig inte förrän kungen har skrivit sitt namn här.
Erik Inge