Snabbare väg till läkarjobb

Läkarna Ruwaida Fashtaki, Salwa Alissa och Kaluthar Sabbar studerar tillsammans med narkos sjuksköterskan (bakom) Alaa Hamsko. FOTO: Karina Frölund
Textstorlek:

Målet med Landstinget Sörmlands nya introduktionsutbildning för utrikesfödda läkare och sjuksköterskor är att snabba på vägen till legitimation och anställning.

På Folkhögskolan i Eskilstuna studerar 15 läkare och några sjuksköterskor från länder utanför EU. Många av dem har arbetat som läkare i flera år i andra länder och är specialister inom olika områden.
– Det känns bra att börja på den här kursen, men det är konstigt att det ska ta så lång tid att komma ut i yrket när landstingen skriker efter läkare, säger Kaluthar Sabbar.
Hon är från Irak och har utbildat sig till allmänläkare i Ukraina. Nu sitter hon tillsammans hudläkaren Ruwaida Fashtaki och barnläkare Salwa Alissa på Folkhögskolan.
Utbildningen handlar mycket om normer, värderingar, olika juridiska perspektiv, sekretesslagen och relationen mellan läkare och patient i Sverige. Den ska kombineras med praktik ett par dagar i veckan.
– På så vis behöver inte klinikerna där de ska praktisera ha utbildningsansvaret för journalsystem och etik och moralfrågor utan kan koncentrera sig på den medicinska kompetensen, säger Helena Ossmark, projektledare för Rekrytering och Arbetsmarknad på Landstinget Sörmland.
Det är nämligen stor efterfrågan på praktikplatser. Landstiget har avtal med vissa skolor och tar i första hand emot praktikanter därifrån, därför ska utbildningen underlätta för klinikerna som tar emot nyanlända läkare.
– Jag hoppas det här ger resultat. Vi träffas och pluggar tillsammans men egentligen vill vi arbeta, säger Salwa Alissa.
– Med tanke på hur mycket snack det är om brist på läkare och dyra stafettläkare trodde jag att jag skulle vara i jobb efter ett år, säger hon
För att läkare som är utbilade i länder utanför EU ska få arbeta som läkare i Sverige måste de klara ett medicinskt kunskapsprov på svenska. Provet har tagits fram av Umeå universitet på uppdrag av Socialstyrelsen.
Det är omfattande och omdiskuterat. Endast 16 procent av de läkare som gjort testet fick godkänt.
– Det är väldigt svårt. Dels ska man göra det på svenska och dels är det frågor som ligger utanför ens specialistområde, sådant man studerade för länge sedan, säger Kaluthar Sabbar.
Helena Ossmark säger att landstinget inte kan påverka provet.
– Vi köper litteratur, tillhandahåller gamla prov och hoppas diskussioner mellan läkare med olika nationaliteter kan underlätta. Det är en kompetensmässig förlust för oss om de inte kan arbeta vidare i sitt yrke, säger Helena Ossmark.
Karina Frölund