Budgetboende för alla

Det här är första gången BoKlok bygger i Strängnäs kommun. Men man finns redan i Vagnhärad, Nyköping och Gnesta med konceptet som handlar om att bygga effektivt för att kunna sänka priset. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Tanken är att fler ska ha möjlighet att bo i nyproduktion. I ett samarbete mellan byggföretaget Skanska och möbeljätten Ikea, byggs just nu bostadsrätter och radhus i Läggesta utanför Mariefred till ett pris som ligger 20 procent under andra aktörers.

Grävskopor och arbetsmaskiner far i skytteltrafik runt huskropparna. Aktiviteten är febril, och kanske är det lite av affärsidén.
– Det finns flera parametrar som gör att vi kan hålla priset nere, säger Sara Vilhelmsson, kundansvarig säljare på BoKlok. Vi söker konstant billig mark, vi är effektiva genom att vi bygger i fabrik samtidigt som vi förbereder marken och dessutom är vi kvadratsmarta.
Just nu bygger BoKlok, som konceptet heter, cirka 80 radhus och 100 lägenheter i Mariehovsviken nära Läggesta station. Det går fort. Från första spadtaget till färdig byggnad tar det drygt ett år. Under tiden ska bostäderna, som byggs i form av bostadsrätter, säljas. Och även själva säljprocessen ser annorlunda ut.
– Vi vill att det ska uppfattas som demokratiskt och rättvist. Man ska inte behöva armbåga sig fram och det är inte något ”först till kvar som gäller här”, kanske snarare lite tur, säger Sara.
Kortfattat lämnar spekulanterna in en anmälan och sedan sker en öppen turordningsdragning till val av lägenhet.
BoKlok sammanfattar sina idéer som ett hållbart boende, och då syftar man till miljö, plånbok och rent byggtekniskt. Det märks att Ikeas tankar om att ”alla ska ha råd och möjlighet” genomsyrar hela bostadsprojektet.
Alla så kallade tillval är också bortrationaliserade. Här får man inte välja kakel, golv eller tapeter på väggarna. Det är vitt genomgående och sedan är det upp till bostadsköparna om man själv vill tapetsera eller sätta annan personlig prägel på sitt boende.
– Vi sparar mycket pengar på det här viset, förklarar Sara Vilhelmsson. Men allt är inte bortrationaliserat. Vi har valt att inte bygga några tvättstugor men däremot har vi satt in en tvättmaskin i stället i varje lägenhet. Dessutom finns det förberett uttag för den som till exempel vill komplettera med torktumlare.
– Vi brukar ta hänsyn till närområdet vi bygger i. Här i Marielundsviken har vi valt att bygga en liten naturlekpark och förrådsbyggnaderna har sedumtak som gör det lite extra fint.
Lena Magnergård