Vingresor till värmen

Gul: Knipan vill ha öppna vatten och flyttar därefter – men vanligtvis inte längre än till Danmark. Ljusgrön: Bofinken flyttar till Holland eller Belgien. Röd: Sädesärlan flyttar söderut, men hur långt varierar. Det kan bli allt mellan Tyskland och norra Afrika. Blå: Tofsvipan flyttar till Västeuropa och de västra Medelhavsländerna. Lila: den ståtliga tranan övervintrar i Sydeuropa eller Nordafrika. Orange: Fiskgjusen trivs i Västafrika på vintrarna. Mörkgrön: Ladusvalan flyttar till mellersta och södra Afrika. Svart: Rosenfinken är en riktig långflyttare och flyger ända till Sydasien och Indien på vintern.
Textstorlek:

Har du märkt att det börjar bli tyst(are) ute i skog och mark? På hösten är det många fågelarter som flyttar till varmare breddgrader över vintern. Men har du koll på var de övervintrar – och vilka arter som faktiskt stannar kvar i Sverige?

I söndags var det stor gåsräkning på Fältstationen Rördrommen i Strängnäs. Sammanlagt kom man upp 970 antal gäss, vilket är ovanligt lite, enligt Sten Ullerstad på Fältstationen.
– Det var många sportfiskare på sjön och då tror jag gässen valde en annan plats. Till exempel var det 1600 grågäss i Ekeby våtmark i Eskilstuna, säger han.
Grågässen flyttar vanligtvis den här tiden på året och vintrarna spenderas i Väst- och Sydeuropa, till exempel i Spanien.
Flyttar gör även många andra svenska fågelarter. Omkring 85 procent av Sveriges fåglar flyttar utomlands på vintern. Exempelvis Sörmlands landskapsfågel, Fiskgjusen.
Pandion haliáetus, som fiskgjusen heter på latin, firar jul och nyår i Västafrika.
Sveriges vanligaste fågel, bofinken, övervintrar i Belgien eller Holland, där den kort och gott heter ”vink”.
En annan av arterna som inte heller den flyttar så långt är den populära, och alltid lika vippande, sädesärlan. Sädesärlan flyttar över vintern söderut till Tyskland eller så långt som till norra Afrika. Återkommer till Mälardalen gör den i april – ofta den 10:e, punktlig som den är.
Men – vilka fåglar är det då som stannar kvar i Sverige året runt?
Blåmesen, talgoxen och pilfinken är kaske de tre mest uppenbara arterna. Sätt ut en talgboll på vintern och småfåglarna kommer som ett brev på posten.
Koltrast, björktrast, domherre, gråsparv och trädkrypare är andra exempel på mindre fåglar som övervintrar i Sverige. Även Skatan, Pica pica på latin, stannar året om.
Bland de till storleken större fåglarna kan nämnas kattuggla, havsörn och fasan.
Kajan, som det på många orter finns ett överflöd av på somrarna, flyttar till södra Sverige eller Nordsjöländerna och Västeuropa på vintrarna. Dessa återkommer sedan under våren, i februari eller mars.
Erik Inge