Tog chansen att byta

Mjölkbonden Per Andersson vid Äspetorp har inte ångrat att de bytte mejeri till det mindre Grådö. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

– Vi har inte haft chansen att byta mejeri på 30 år, så när möjligheten dök upp tog vi den, säger Per Andersson, mjölkbonde på Äspetorp i Stjärnhov.

Vid årsskiftet bytte Per ndersson och Paula Pönniäinen på Äspetorp mejeri. De lämnade Arla och gick över till det mindre Grådö mejeri i Falköping. Numera körs deras mjölk till Hedemora.
– Det är en bra bit iväg, men det var viktigt för oss att byta mejeri. Vi jobbar för att skapa ökad rörlighet. Det bästa för oss bönder vore om vi kunde välja mejeri, säger Per.
Förra året var krisen för mjölkbönderna och Arlas prissättning på agendan. Det var många mjölkbönder som uttryckte missnöje med sin lönsamhet, men nu är priset på väg upp och diskussionerna har ebbat ut.
Men Per Andersson och Paula Pönniäinen hade länge spanat efter en möjlighet att byta mejeri.
– Det är inte lätt. Det finns inte särskilt många mejerier och de som finns ligger långt bort, säger Paula Pönniäinen.
Mjölkbönderna på Äspetorp misstrodde sedan lång tid tillbaka Arlas strategier att växa globalt och ville hellra sälja sin mjölk till ett mindre mejeri.
– Det är klart att det var ekonomin som avgjorde. Vi får bättre betalt av Grådö, även om det inte handlar om särskilt mycket, säger Paula Pönniäinen.
– Dessutom ville vi slippa den stora prisvariationen. Den globla marknaden svänger snabbt, säger hon.
De tänker att det helsvenska ägandet i Grådö ska borga för att priset ska ligga mer stabilt och för hoppningsvis öka.
– Vi tror på intresset för svenska produkter, säger mejerichef Staffan Eklöv på Grådö mejeri.
– Det finns alltid någon som kan dumpa priserna på världsmarknaden, men konsumenterna har visat att de vill ha svensk mjölk och det gör läget lite stabilare, säger han.
Grådö mejeri ligger i Hedemora och hämtar mjölk på i Dalarna, Uppland och norra Västmanland, plus två gårdar i Sörmland.
– Får man med sig tillräckligt mycket mjölk lönar det sig att åka, säger Staffan Eklöv.
Äspetorp och Röhls gård i Malmköping är de gårdar i Sörmland som levererar till Hedemoramejeriet, men än så länge går det inte att köpa deras mjölk i Sörmland.
– Vi jobbar på det, men det tar lite tid, säger Staffan Eklöv.
Karina Frölund