Odlingar på frammarsch

Anders Möllers äppelodling planterades i maj i år. Han är en av länets nyaste äppelodlare. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Äppelodlingarna i Sörmland är på frammarsch. I våras tillkom två helt nya odlingar och nästa år blir det åtta till.

Anders Möller, som bor i Lundbyskog Larslund utanför Vingåker, var en av två i länet som drog igång sin odling i våras. Äppelträden beställdes dock redan för tre år sedan.
– Vi var odlare från hela Sverige som la en beställning på sammanlagt flera tusen träd, säger Anders.
Äppelträden kommer från Holland. Där har grundstammar ympats, och det är ympningarna som sedan blivit träd.
Det är med andra ord inte frön som ligger till grund för Anders träd.
– Ska du ha sortäkta äpplen kan du aldrig så ett äppelfrö och få samma träd. Varje äppelfrö är i stort sett unikt, säger han.
På den lilla gården i Lundbyskog står fyra rader med sammanlagt 200 äppelträd. Träden är uppdelade i tre olika sorter: Katja, Rubinola och Santana.
Lite längre ned mot vägen står ytterligare 25 träd Åkerö som i framtiden kommer att bilda en allé.
I år har inte träden gett någon frukt. Kanske inte så konstigt heller eftersom det i Sverige varit det sämsta äppelåret på ett halvt sekel.
För Anders spelar det dock ingen större roll. När träden inte producerar frukt växer de till sig istället, vilket är precis vad hans träd behöver.
– Jag räknar med att få äpplen nästa år. Mina träd kommer inte bli så mycket högre än vad de är nu, säger Anders och blickar ut över raderna av korta träd.
– Mina sorter är väldigt effektiva på att producera frukt. Däremot har de en kortare ”livslängd” – bara runt 15-20 år.
Anders räknar med att få upp mot två ton äpplen om året.
Tanken på en äppelodling har han haft i huvudet ända sedan han köpte gården Larslund år 2011. Äpplen är en viktig del i Anders odlingspussel. Sedan tidigare har han bland annat både biodling, flodkräftodling och rabarberodling hemma på gården.
– Mina äppelsorter skördas på hösten. Det passar mig bra. Det gäller att sprida ut sina sysselsättningar så att man har något i gång hela tiden, säger Anders som siktar på att kunna ha både färskvaruförsäljning samt göra äppelmust och cider i framtiden.
– Jag hoppas fler hakar på. Jag tycker att det är skamligt att vi importerar så mycket äpplen till Sverige, när vi kan odla egna.
Anders är medlem i föreningen Sörmlandsäpplen – ett nätverk för odlare, förädlare och andra intressenter i Östra Mellansverige.
Målet för Sörmlandsäpplen är att Sörmland, och resten av Mellansverige, återigen ska bli ett äppelodlingslandskap.
– Det finns en tradition av fruktodling i Sörmland och vi har många fina äppelsorter som har uppkommit här. Fram till och med förra sekelskiftet hade var och varannan bonde en äppelodling. Landskapen kring Mälardalen var över huvudtaget viktiga för svensk fruktodling, säger Charlotte Sommarin, ordförande för Sörmlandsäpplen.
Vad som sedan hände var att tiderna förrändrades. Äppelodlingarna blev för bökiga att sköta om. En konsekvens blev att många odlingar jämnades med marken under 50-, 60- och 70-talen.
I dag förknippar vi äppelodlingar framför allt med Kivik.
Men det vill Sörmlandsäpplen ändra på. På tre år har föreningen blivit 60 man stark och nästa år startar inte mindre än åtta äppelodlingar i Sörmland.
– De är våra pionjärer och drar igång i liten skala. I framtiden är förhoppningen såklart att starta en större odling, säger Charlotte Sommarin som hoppas att fler ska se nyttan i svenska äpplen.
– Dagens teknik göra att vi kan vi lagra höstskörden så att vi har frukt året om. Vi behöver inte importera. Det borde vara bättre för alla tycker jag.
Erik Inge