Läs och rys under höstlovet

Författaren och zoombieexperten Andreas Palmaer kommer till Lagersbergs bibliotek i Eskilsuna. Foto: Liam Karlsson
Textstorlek:

Vecka 44, allhelgona och halloween närmar sig med stormsteg. Sörmlandsbygden guidar er i det digra utbud av aktiviteter som länet erbjuder under veckan som av tradition är fylld av läsning och spökerier.

Äntligen är det dags för höstlov! Men vad gör man, nu när sommaren definitivt är över, men vintern ännu inte har kommit. Jo, höstlovet är förstås en perfekt tid för att sitta inne och läsa, och att ta del av de många spännande spökhistorier som gärna sipprar fram när mörkret och kylan smyger sig på.
Obs! Vissa av aktiviteterna är avgiftsbelagda och i några fall krävs föranmälan. Kontakta respektive kommun/arrangör för information. Med reservation för ändringar och felskrivningar.
Eskilstuna
I Eskilstuna kan ni gå på en spännande spökbal med smedsuckar och hantverksstön i Rademachersmedjorna lördagen den 28/10 mellan klockan 13.00 och 18.30. Det kommer att busas, kivas och hantverkas! Och så blir det bal, där spöken och vålnader kommer att dansa och gasta tillsammans. Alla med barnasinnet kvar är välkomna att ”spöka ut sig” och vara med! Vill du komma som “vanlig dödlig” går det också bra såklart! Arrangör: Silwerulv historiska event
På måndagen 30/10 kl. 11:30 – 14:30 kan ni vika härligt läskiga monster i konstverkstaden på Eskilstuna konstmuseum. Konstverkstan är öppen för alla skollediga! Kom och gör monster av vikbilder!
Senare samma dag kommer författaren och zoombieexperten Andreas Palmaer till Lagersbergs bibliotek. Han kommer att berätta om barnböcker som han har skrivit om just zombies och spöken. Tid: 30/11 klockan 15.00.
Stadsmuseet i Eskilstuna öppnar portarna efter mörkrets inbrott på fredagen 3/11 klockan 18.00 – 19.00. Det blir då fredagsrys med spökjakt! Ni får gå på en guidad spökjakt genom museets utställningar och vind!, leta efter spöken och höra spännande berättelser ur Eskilstunas historia. För barn 6-8 år. OBS! Vuxenfri spökjakt!
Parken Zoo har också extra spököppet, med bland annat spökstig och zombiepirater.
Nyköping & Oxelösund
Boda Borg i Oxelösund förvandlas till ett spökhus på eftermiddagarna 28/10 – 4/11. Det blir intensiva skrämselpass med otäcka patienter var som helst i huset. Passar inte för små barn, alltså!
Barnkulturcentrum i Nyköping satsar på ett digert höstlovsprogram med mysiga rysligheter för stora och små barn. I skaparverkstaden får barnen pyssla fram spöken, vildingar, monster och annat mysrys. Det blir även film, sagostund och äventyrslek.
På onsdagen 1/11 blir det teater på intilliggande Culturum: Frankenstein med Fabula Storytelling. Föreställningen riktar sig till barn och unga från 10 år och uppåt. En klassiker bearbetad och framförd i ett rasande tempo av Mats Rehnman, ackompanjerad av musikern Ola Johansson.
Strängnäs, Gnesta och Trosa
I Strängnäs och Mariefred bjuds på ett antal aktiviteter med Pax-tema. Utifrån den populära bokserien om korpbröderna Alriks och Viggos äventyr i Mariefred kan du på egen hand gå på en stadsvandring i deras fotspår. (Se Strängnäs kommuns hemsida.)
På Multeum i Strängnäs visas konstverk av PAX-illustratören Henrik Jonsson och den 28/10 kl. 11-12 kommer författaren Ingela Korsell till Multeum och berättar om olika sagoväsen.
På söndagen går Strängnäs spökvandring av stapeln med start i Ugglans park klockan 15.00. Arrangör: Strängnäs Spökvandring
På lördag 4/11 klockan 18.00 bjuds stämningsfull musik i programmet “Månsken och paradis – musikaliska drömmar av Beethoven, Debussy och Dubois” i Frustuna kyrka.
Flen, Katrineholm, Vingåker
Flens bibliotek bjuder in till tipspromenad med Harry Potter-tema under perioden 30 oktober – 4 november. Det blir också sagostund med höstlovsrys onsdagen 1 november kl 14.00. Passar barn från 9 år. Katrineholms stadsbibliotek ordnar sagostund fredag 3 november klockan 10.00, då barn över fem år kan lyssna till Lennart Hellsings klassiker Spöket i Köket.
På Säfstaholms slott blir det pumpaverkstad 30/10 klockan 13:00 – 15:00. Ni får skära ut pumpafigurer och hålla värmen upp genom att dricka kaffe eller varm saft. Lyktorna som ni har skapat kommer sedan tändas på slottet dagen efter, 31/10, klockan 14.00 – 20.00, då det också blir spöksagor och spökvandring i det pumpadekorerade slottet.
Skräck i hästväg kan ni uppleva med Vingåkers ryttarförening som ordnar halloweenkväll med spökrunda, läskig mat och massa lek i ridhuset 3/11 klockan 18:00. Möjlighet att övernatta för de som så önskar.
Johan Eriksson