Fullsatt på vargmöte i Floda

Textstorlek:

Länsstyrelsen Sörmland släppte bilderna på vargvalparna utanför Floda samma dag som det var vargmöte i sockenstugan. Frågorna var många både från oroliga fårägare och jägare som bekymrar sig för sina hundar nu när jakten startar.

Det var trångt i sockenstugan i Floda när LRF som tillsammans med länets Fåravelsförening bjudit in länsstyrelsen till möte om vargläget i området. Över hundrafemtio personer kom för att få veta mer om vargarna. I Bie och Floda har många har sett djuren.
Johan Varenius på Länsstyrelsen visade fler bilder på vargar som tagits med länsstyrelsens kamera.
Länsstyrelsens information handlade bland annat om att spåra vilt och samla in information. Han sa att de ville ha in spillning från valparna i Bie.
Två av de tre vargvalparna som ser ut att hålla till i området är ovanligt svarta. Frågan kom upp om de var vargar rätt igenom eller om de var uppblandade med hund.
Johan Varenius svarade att det kanske de skulle kunna svara på om någon samlade in spillning från dem. I så fall kan det gå att analysera djurens DNA.
Det finns sammanlagt 600 fårbesättningar i Sörmland och många av fårägarna är oroade när vargen sprider sig i länet.
Länsstyrelsens information handlade bland annat om vilka bidrag som finns att söka för att inhägna hagarna med vargsäkert stängsel.
Johan Varenius sa också att vargen äter det som är enklast att få tag i. Därför är det olämpligt att lägga slaktavfall och matavfall nära hagar med tamdjur eftersom undersökningar visat att vargarna åt stora mängder av slakt- och matavfall.
 – Om vargen har anledning att passera förbi hagen flera gånger ökar risken för ett angrepp, sa han.
Det kom upp en hel del klagomål på det digitala system som används för att rapportera in rovdjur. Flera menade att det var ett värdelöst system att hantera. Dessutom uttryckte flera oro för djurrättsorganisationer. Några menade att det kändes tveksamt att rapportera in iakttagelser eftersom det kanske kunde leda till bråk.
Men Margareta Malmqvist, ordförande för LRF Sörmland och Karin Ericson, ordförande i Fåravelsföreningen i länet talade om vikten att rapportera in var vargarna eller vargspåren syns.
– För oss med får är det oerhört viktigt att se var vargarna är, sa Karin Ericson.
Medan Margareta Malmqvist poängterade att det var viktigt med samarbete mellan tamdjursägare, organisationer och länsstyrelse.
Många ställde frågor och uttryckte åsikter om lagparagraf 28 som handlar om djurägare och andras möjlighet att skydda sina tamdjur vid rovdjursattacker. Johan Varenius på länsstyrelsen rekommenderade alla att läsa igenom paragraf 28.
– Vi är ingen polis, vi kan inte tala om hur lagen ska tolkas, sa han.
Karina Frölund