Anrik skola för lantbrukare bjuder på så mycket mer

– Studiemiljön är helt fantastisk här och det är så fint med slottet och parken. Inspirerande! Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Vid en första anblick är det som att de gula och röda höstlöven sveper in över Hogwarts internatskola. Kanske är det trollkaren Ron Weasley som syns bakom gardinerna. Och när som helst skulle Harry Potter själv kunna hoppa fram.

Nej, vi är inte i England utan i södra Sverige i Alnarp, på SLU där många lantbrukare inlett sin karriär.
Men allt är inte som förr. Det är inte stora jordbruksmaskiner som far fram över skolans område. Visst finns de men lika vanlig är synen av elever som noga står och synar ett löv i trädkronan. Till dem hör 22-åriga Ingrid Björkman från Stallarholmen. Hon tog beslutet att ge sig av de dryga 60 milen hemifrån för att läsa på den allt mer populära utbildningen till landskapsingenjör.
– Det är klart att det var pirrigt, säger hon, men mest spännande. Här börjar ju ett nytt liv med större eget ansvar över studierna och rum i studentkorridor. Men jag är nöjd, allt har blivit över förväntan.
De första tentorna är avklarade. Att lära sig namnen på över 150 blommor och träd – dessutom på latin – har kostat på. Men för Ingrids del gick det bra.
– Det är skönt att det har gått bra, jag tror första tentan är värst. Bara man klarar den så får man självförtroende. Nu känns det lugnare.
På Alnarp finns förutom de traditionella linjerna alltså inriktningen mot landskapsingenjör samt en inriktning till landskapsarkitekt. Vad är skillnaden egentligen?
– Det är väl så att arkitekterna ritar och planerar och sedan är det ingenjörerna som utformar och väljer växterna. Ofta kopplar man in ingenjörer när kommuner anlägger parker, rondeller och annat. Det gäller ju att välja hållbara växter och träd, inte bara det som är snyggt, säger hon.
Men varför lära sig alla växter och arter på latin?
– Det är viktigt. När man beställer från plantskola gäller det att få exakt rätt växt. Då går det inte bara att beställa till exempel en lönn. Det krävs större precisering så att man får exakt den sorts lönn som man har tänkt sig.
Har du hunnit få någon favorit än, du verkar ju gilla träd?
– Ja visst. Titta på den här det är en Cercidiphyllum japonicum. Känn doften.
Vi andra kanske skulle säga kakträd. Det doftar nybakad sockerkaka och Ingrid förklarar att det är precis den här årstiden, när träden fäller sina blad, som doften kommer.
FAKTA
På SLU, Sveriges lantbruksuniversitet går idag 3 746 helårsstudenter och 605 aktiva forskarstuderanden. Huvudsäte för SLU är i Alnarp men även Uppsala och Umeå tar emot studenter.
På grundnivå finns en mängt utbildningar från Agronom till Veterinär. Däremellan bland annat landskapsarkitekt, lantmästare, skogsmästare och hippolog.
Lena Magnergård